Keskustelu

« aihelistaan

Ratamestarikirjan päivitys käynnistyy


  • nimimerkki

    Esko

    12.4.2020 klo 12:06

  • nimimerkki

    Juha

    12.4.2020 klo 12:52
    Näin tuon pari viikkoa sitten SSL:n sivuilla ja ajattelin silloin, että on se hyvä että Eskolla on paremmin aikaa tähän kun jäi muutamista luottamustehtävistä pois.

    Ellei Esko, niin sitten joku muu kokenut kettu olisi hyvä saada tuohon projektiin mukaan. Nykyisessä ratamestarikirjan versiossa taitaa olla puolen sivun tarkkuussuunnistusosuus. Ja sekin isolta osaltaan vanhentunut. Käymilläni ratamestarikurssilla ja seminaarissa kummassakin ko. kohta hypättii kokonaan yli, kun kukaan kurssien pitäjistä ei lajia tuntenut. Seminaarissa (silloin jo lajiin tutustuneena) pidin puheenvuoron ja kerroin lyhyesti mistä on kyse.

  • nimimerkki

    Lauri M

    12.4.2020 klo 13:48
    Ilmoitin olevani kiinnostunut.

  • nimimerkki

    Esko

    13.4.2020 klo 10:57
    Mainiota Lauri! Oma roolini tapahtumaryhmässä on olla päättämässä aikanaan päivityksistä.

  • nimimerkki

    Lauri M

    5.1.2021 klo 13:21
    Ratamestarikirjaprojekti on edennyt kirjoitusvaiheeseen ja kysyn kommentteja lajistamme käytettäviin termeihin.

    Suomenkieliset lajisäännöt sekä teknisen ohjeen suomennos käyttävät lajeistemme käsitteitä normaalikilpailu ja tempo. IOF:n Trail-O -säännöissä vastaavista lajeista käytetään termejä PreO ja TempO. Lyhyellä katsauksella tulosarkistoon havaitaan vuosilta 2017-2020 löytyvän kahdet sm-preon ja kahdet sm-normaalikilpailun tulokset. Voitaneen siis todeta kansainvälisen ilmaisun, preo, tarttuneen myös suomenkieliseen käyttöön.

    Karsastan termiä "normaalikilpailu" koska a) normaali on suhteellinen käsite (ja tempo on yhtä normaali tapa tarkkuussuunnistaa) ja b) sanan loppu "-kilpailu" herättää kysymyksen, voiko lajia harrastaa kilpailematta? Pitäisikö myös tempoa kutsua tempokilpailuksi?

    Ehdotan tarkkuussuunnistuksen lajeista käytettävän ratamestarikirjassa termejä preo ja tempo. Aiheuttaako tämä voimakkaita tunteita?

  • nimimerkki

    Anna

    5.1.2021 klo 17:24
    Henkilökohtaisesti olen samaa mieltä Laurin kanssa: preo ja tempo. Mietin vain, pitäisikö kirjoitusasun olla PreO ja Tempo vai ei. Alun perin ainakin olin jälkimmäisen kirjoitusasun kannalla, koska ovat kuitenkin lyhenteitä/kansainvälisiä termejä, eivät suoranaisesti suomenkielisiä sanoja. Mutta tämähän voi muuttua...

  • nimimerkki

    Esko

    6.1.2021 klo 15:11
    Säännöistä löytyvät viralliset termit.

  • nimimerkki

    Janne S

    7.1.2021 klo 21:36
    Meillä oli tänään jälleen ratamestarikirjatyöryhmän kokous. Pelin henki on se, että lajisääntöjen mukaisilla termeillä mennään toistaiseksi, mutta jos jotain fiksumpaa keksitään, niin lajisääntöjäkin voidaan muuttaa. Ideointia ja pohtimista voi siis jatkaa, jos siltä tuntuu; tässä on vielä pari kuukautta ainakin aikaa, ennen kun kirja tulee ulos.

    Sinänsä on aika hauskaa, että tarkkuussuunnistushan on siis käännöslaina sanasta precisionorientering (pre-O), vaikka sitä käytetään sanan trail-O vastineena. Myös englannin- ja ruotsinkielisiä ilmauksia voidaan pitää sinänsä epäloogisina, koska kaipa siinä nopeuskilpailussakin jotain tarkkuutta haetaan. Trail kai viittaa siihen, että kyseessä on polku- tai väyläsuunnistus, mutta väylä- tai käytäväsuunnistuskin ehkä tarkoittaa jotain muuta, ja on ehkä huono nimi kuvaamaan sitä, mistä lajissa on kysymys.

    En nyt osaa vielä sanoa, mitä meillä voisi ehkä jonain päivänä olla, mutta siinä pitää varmaan ottaa huomioon lajin tuleva kehitys jollain tasolla (joukkuekilpailut, sprinttikokeilut jne).

    Onko meillä siis tarkkuuskilpailu ja tarkkuus- ja nopeuskilpailu? :D Joskus olen jollekin selittänyt myös, että tempo on aikarastikilpailu, eli kilpailu, jossa on siis pelkkiä aikarasteja.
    Mikä siis voisi olla aikarastikilpailun vastakohta? Ajaton maleksiminen ja guljailu, arvioiva pasteeraaminen eli tepastelu? Rastinvaaniminen? Tuijotuskilpailu taitaa jo tarkoittaa muuta :D:D

  • nimimerkki

    Arto K

    8.1.2021 klo 20:23
    Minusta lajin nimi kannattaisi muuttaa Taitosuunnistukseksi. Osallistujamäärä varmaan kymmenkertaistuisi kun kaikki haluaisivat mitellä suunnistustaidoissaan. Tempo voisi olla sitten aikarastikilpailu. Se varmaan kuvastaa sitä aika osuvasti.

  • nimimerkki

    PekkaS

    13.1.2021 klo 16:29
    Heitänpä nyt minäkin lusikkani tähä soppaan, eli pari ajatusta lajin nimistä.

    Näitä nimiasioitahan pohdittiin kai viimeksi silloin, kun sääntöjä tarkistettiin.

    Jotenkin nämä lajin suomalaisetkin nimet tuntuvat olevan sellaisia, ettei nimi kerro mistä on kyse. Tämän huomaa erityisesti, kun yrittää esitellä lajia siitä mitään tietämättömälle, esim. apuvälinemessuilla. Esittelystä tulee helposti aika sekavan kuuloista tyyliin: "Tarkkuussuunnistuksessa on kaksi lajia, normaalikilpailu eli Preo ja Tempo joka on eräänlainen nopeuskilpailu jossa on vain Preon aikarastien tyylisiä rasteja". Lisäksi tuo, että lajin nimessä on mukana kilpailu ei välttämättä ole hyvä asia.
    Kuitenkin suomenkieliset nimet ovat todella tärkeät, sillä Preo ja Tempo eivät sano senkään vertaa muille kuin varsinaisille lajiniiloille.

    Se, että puhutaan tarkkuussuunnistuksen normaalikilpailusta herättää myös kysymyksen, että mikä sitten on epänormaalikilpailu, tempoko?

    Ennen kuin Tempo syntyi, oli vain yksi laji, tarkkuussuunnistus, ja se tarkoitti tuota nykyisin normaalikilpailuna tai Preona tunnettua lajia.

    Olen pohtinut, että olisiko syytä palata askel taaksepäin. Jospa nimi tarkkuussuunnistus merkitsisi vanhaan tyyliin nykyistä normaalikilpailua. Tempo voisi sitten olla tarkkuussuunnistustempo tai tempotarkkuussuunnistus. Enemmän nuo nimet kertoisivat lajeista kuin nykyisin käytettävät ja lajin nimestä poistuisi myös tuo kilpailu.

    PreO ja Tempo ovat toki tarpeellisia silloin, kun halutaan esim. kilpailukutsussa kertoa ulkomaalaisille, että minkä lajin kisoista on kysymys. Nuo voisivat silloin olla suluissa suomenkielisen nimen yhteydessä tyyliin "kilpailulajina tarkkuussuunnistus (PreO), tarkkuussuunnistustempo (Tempo). Tietenkin, jos kilpailu on tarkoitettu avoimesti ulkomaalaisille, kutsu pitää tehdä myös englanniksi, mutta kotimaan normikansallisissakin nuo kansainväliset nimet kannattaa suluissa mainita, koska aina saattaa löytyä joku Jacek joka näitä sivuja tutkittuaan ostaa halvan lentolipun ja lähtee kisaamaan.

  • nimimerkki

    Anna

    15.1.2021 klo 08:53
    Nyt puhut Pekka kyllä viisaita. Apuvälinemessunäkökulma on todella hyvä pointti, samaan törmää kaikissa lajiesittelyissä.

    Mites "tarkkuussuunnistus" ja "tempo"? Ja tempon selitetään olevan nopeaa tarkkuussuunnistusta. Lähinnä mietin tätä siksi, että "tarkkuussuunnistustempo" on aikamoinen nimihirviö. (ja se vastaisi kansainvälisiä nimiäkin)

    Ehdottomasti pitäisi ainakin päästä eroon "normaalikilpailusta", koska mikään sanassa ei pidä paikkaansa. Ei ole normaali(mpi kuin tempo), ei ole (välttämättä) kilpailu.

  • nimimerkki

    Esko

    15.1.2021 klo 09:56
    Jos sääntöjen muuttaminen on tarpeellista, niin Anna lajipäällikkönä kutsuu tarkkuussuunnistuksen kehittämisryhmän koolle.
    Ryhmä esittää muutokset tapahtumapäällikkö Petteri Palmille. Hän tuo, niinkuin kaikkien muidenkin lajien, sääntömuutokset tapahtumaryhmän käsiteltäväksi.
    SSL:n hallitus päättää sääntömuutoksista esittelystä: toimitusjohtajan esittely sisältäen ryhmien kannanotot.
    Näin olemme samassa porukassa kaikkien lajien kanssa.

    Ja eikun töpinäksi!

  • nimimerkki

    Janne S

    15.1.2021 klo 16:07
    Esko: se, mitä tässä nyt yritetään tehdä, on eräänlainen esiselvitysvaihe, eli yritetään miettiä, onko nykytilanne ok ja onko parempia vaihtoehtoja olemassa. Ja mitä enemmän ihmisiä, sen enemmän yleensä ideoita, eli siinä mielessä parempi ideoida yhdessä kuin virallisessa kehittämisryhmässä, vaikka toki asia jotain tuollaista reittiä tarvittaessa perille pyöritetäänkin.

    Sinänsä pre-o:n ja temp-o:n erohan on aika pieni. Tehtäväformaatti on melkein sama (näet x rastilippua...), toisessa vaan otetaan aikaa ja liikkuminen on kielletty.

    Sellaista kilpailuformaattia ei oikeastaan ole olemassakaan, mutta tempokilpailuksi voisi ihan hyvin kutsua jotain sellaista, jossa tehtävien 1-5 vastausten antamiseen saa käyttää 15 sekuntia, tehtävillä 6-10 rajattomasti ja tehtävillä 11-15 vaikka 30 sekuntia ja niin edelleen.

    Tarkkuussuunnistus taas voisi olla jotain sellaista, jossa pyörätuolilla ajetaan liikuntahallin lattialla olevien täplien kautta tietyssä järjestyksessä ja elektroninen järjestelmä mittaa, miten lähellä kilpailijan tuolin keskipiste kävi kutakin täplää ja kenelle tuli eniten ylimääräisiä senttejä. Näin esimerkiksi.

    Heitetään siis seuraavana villinä sanana ilmoille Katselusuunnistus, jonka lajeina ovat Hidas katselusuunnistus ja Nopea katselusuunnistus. Virolaiseksi vastineeksi esitämme nimeä kontrollidearvutus.






  • nimimerkki

    Lauri M

    15.1.2021 klo 20:18
    Itse puhun lajia tuntemattomille tuttaville tähystyssuunnistuksesta - siihen sisältyy ajatus siitä, ettei rastilipuilla konkreettisesti käydä vaan niitä vain tähystetään.

  • nimimerkki

    PekkaS

    16.1.2021 klo 17:33
    Tuo Annan idea tarkkuussuunnistuksesta ja temposta kuulostaa hyvältä. Tempo olisi tosiaan helppo selittää nopeaksi tarkkuussuunnistukseksi.

    Ei ehkä kannattaisi ruveta kehittämään kokonaan uusia nimiä. Tarkkuussuunnistus on kuitenkin sen verran vakiintunut, että aika sekavaksi menee jos siitä luovutaan. Entistä enemmän täytyisi selitellä, että mistä on kyse. Ihmettelyä kuitenkin herättäisi, että onko tarkkuussuunnistus lajina lopetettu ja kehitetty joku uusi tilalle.

    Olen tässä kohta parikymmentä vuotta lajia harrastettuani törmännyt, etenkin kymmenen - viisitoista vuotta sitten, aika monta kertaa vanhemman polven aktiivisuunnistajiin, jotka suhtautuvat jopa vihamielisesti tarkkuussuunnistukseen. Pikku hiljaa noitakin mielipiteitä on saatu loivennettua ja hyväksyntää lisättyä. Jos jotain muutoksia katsotaan tarpeelliseksi tehdä, on parempi, että ne eivät ole kovin isoja, ettei noille vanhoille jäärille anneta uutta mollaamisen aihetta.

  • nimimerkki

    Lauri M

    16.1.2021 klo 21:58
    Tarkennettakoon siis että itse pidän kansainvälisiä termejä preo ja tempo vakiintuneina enkä osaltani ole ajamassa niiden muuttamista. Ennemminkin kannatan niiden lisäämistä suomenkielisiin sääntöihin, mutta tämän prosessin ei tarvitse tapahtua nyt.

    Ohjeiden ja oppaiden kirjoittamisen näkökulmasta olisi näppärää, jos meillä olisi yläkäsite (tarkkuussuunnistus) ja tällä sitten kaksi lajia: preo ja tempo. Jotakuinkin näin nyt toki onkin, lajeista toinen vain on nimeltään normaalikilpailu ja tähän termiin törmää lähinnä kilpailukutsuissa.

  • nimimerkki

    Esko

    17.1.2021 klo 12:02
    Niin paljon taustoilla on tehty työtä, että termi tarkkuussuunnistus on päättäjille tuttu. Sitä ei nyt kannata muuttaa.
    Tarkkuussuunnistuksessa on kaksi muotoa, joista tempo on ihan hyvä termi.

    Mutta tuo PreO/normaalikilpailu saisi löytää tarkentavan termin.

    Jos termit olisivat käytössä jo ratamestarikirjaan, se olisi suotavaa.



  • nimimerkki

    Pepi

    18.1.2021 klo 20:13
    Aiemmin on ollut esillä käännös precision -> täsmä. Riittävän lyhyt, toimii ääkkösineenkin suomen kielessä ja käytössä on tottumiskysymys.

  • nimimerkki

    Arto K

    19.1.2021 klo 17:03
    Tuo termi PreO ei kerro kyllä lajiin perehtymättömälle yhtään mitään. Pre-etuliitteesen yleensä törmää kun tehdään jotain ennakkoon. Tempo termi on taas tutumpi musiikista. Sekään ei kerro lajiin perehtymättömälle kovin paljoa.

  • nimimerkki

    Petteri H

    21.1.2021 klo 20:50
    Ylläpitäjä on muokannut tätä viestiä.
    En tiedä miksi tuo pre-etuliite on tuohon aikoinaan valittu, se ei taida olla kovin yleinen lyhenne sanalle precision. Se on ehkä vähän liian lyhyeksi vedetty.

    https://www.allacronyms.com/precision/abbreviated

    Tuolla listatuista lyhenteistä minua eniten viehättäisi Precis-O. Sitä ei voi lausua väärin. Sen voisi lausua italialaisittain tai ruotsalaisittain ja aina menisi oikein.

    Mutta jos nyt ei olla kansainvälisiin nimityksiin puuttumassa, vaan keksimässä vain uusi suomenkielinen nimi preo:lle. Yksi tapa voisi olla keksiä suomenkielinen nimitys, jolle myös preO tai vastaava olisi lyhenne. Pyörittelin mielessäni sellaista kuin pistereittisuunnistus, joka on mielestäni melko täsmällinen (reitti jossa kerätään pisteitä olipa sitten kyse kilpailusta tai ei, yleensä pisteet kuitenkin lasketaan). Mutta sitten mieleeni johtui vielä tarkemmin ennalta määrättyä lyhennettä vastaava:

    Preo = "Polulta ratkottavat etäiset ongelmat"
    Yleensä tehtävät kuitenkin ovat sen verran etäällä polusta, että tekisi mieli mennä lähemmäs, mutta tällainen nimi kertoisi heti ensikuulemalta että äläpäs astu maastoon.

    E-kirjaimen paikalle en parempaakaan keksinyt, mielessä kyllä pyöri täsmällisempiäkin ilmaisuja kuten eksaktit/eksentriset/endosentriset (riippuen, nähdäänkö ongelman olevan ympyrän sisällä vai ulkopuolella. Jos se on sisällä, miksi sinne ei saisi mennä. Yleensä ympyrän sisään meneminen kuitenkin johtaa varmaan ja täsmällisempään ratkaisuun kuin ulkopuolella pysyminen, kuten viime kesänä TRaVilossa tuli todettua). Toisaalta lajin suomenkielisen nimen pitäisi ehkä kuitenkin olla selkeää suomea ilman outoja lainasanoja, jotta se olisi ymmärrettävissä. Mielessä pyöri myös erikoiset/esimerkilliset/edistykselliset/epämääräiset/epäselvät, jotka ehkä aukeaisivat paremmin mutta eivät ne ehkä sen paremmin lajimuodon ideaa kuvaa, vaikka lajikokemus usein onkin sekoitus noita kaikkia.

    Nämä vain tämmöisiä pyörittelyjä, toivottavasti tulee enemmänkin ehdotuksia.

    Tempoa pidän ihan hyvänä nimenä enkä kaipaa sille suomenkielestä nimeä. Tosin Tertsusen Arin mukaanhan se on lyhenne sanasta temppurata, mikä ihan hyvin sitä kuvaakin.

    Olen samaa mieltä siitä että normaalikilpailu on huono nimi, ja sen soisin muuttuvan jo Ratamestarikirjaan, eikä pelkkä preo oikein sano lajista mitään. Tarkkuussuunnistus on hyvä nimi lajille, sitäkään ei kannata muuttaa.

  • nimimerkki

    Martti

    21.1.2021 klo 23:26
    Miltä tuntuisi normaalikilpailun nimen vaihto hiihdosta tuttuun: Perinteinen.

    Kansainvälisestikin Classic nimi voisi toimia kuten hiihdossakin.

    Tarkkuussuunnistus ja Tempo ovat mielestäni ihan hyviä ja vakiintuneita nimiä. Vaihtoehtoja niille voisi löytyä, mutta niin ylivertaista tuskin on, että vaihdos hyödyttäisi, ennemmin voisi tuoda sekaannusta. Pyöräilyssäkin on myös vakiintunessa käytössä Tempo ajo.



  • nimimerkki

    Jari

    22.1.2021 klo 09:49
    Ylläpitäjä on muokannut tätä viestiä.
    Kartanlukukilpailu ja tempo.

    Lajiesittelyteksti:
    Tarkkuussuunnistus on suunnistuksen taitolaji, joka mittaa kartanlukutaidon nopeutta ja täsmällisyyttä. Tarkkuussuunnistuksen kilpailumuotoina ovat kartanlukukilpailu ja tempo.


    Perustelu 1: "Kartanlukukilpailu" on sanana helppo ymmärtää mistä on kyse. Satakunnassa oravacup:iin on saatu 100 osallistujaa juurikin "kartanlukukilpailu" markkinoinnilla tarkkuussuunnistuksen sijaan. Tarkkuussuunnistukseen on korkea kynnys osallistua, mutta kartanlukukilpailuun matala! Kartanluku viittaa taitoon? Se kai on meille tärkeää?

    Perustelu 2 (henk.kohtainen mieltymys): kyllä minä olisin mieluimmin "kartanlukukilpailun maailmanmestari" kuin normaalimatkan ...

    Tämä tälläisenä omana heittonani keskusteluun...

  • nimimerkki

    Juha

    22.1.2021 klo 14:08
    Kartanlukukilpailu tuo minulla mieleen enemmänkin tempon kuin preon. Tempossahan kisataan siitä kuka on nopein ja siten paras kartanlukija. Preossa enemmän käyskennellään ja kyttäillään.

    TempO = Nopeasti
    AdagiO = Hitaasti

  • nimimerkki

    Petteri H

    22.1.2021 klo 14:25
    No kyllä tuo Martin ehdottama perinteinenkin kuulostaa hyvältä. Kansainvälisestikin classic on ainakin jossain määrin käytetty, ainakin Tšekissä lajimuodosta käytetään nimitystä klasická trať. Ei se kuitenkaan kovin laajalle ole levinnyt.

    Siihen tosin liittyy sellainen kysymys, että miksikä kehittyvää uutta lajimuotoa preo-sprinttiä sitten kutsuttaisiin? On vielä epävarmaa millainen lajimuoto siitä kehittyy, ja muistuttaako se edes preo:ta, mutta kyllä siitä vielä jonkinlainen kansainvälinen lajimuoto kehittyy, se on melko varma. Jos sen kansainvälinen nimi on PreO-sprint, olisiko se meillä sitten perinteisen sprintti? Pelkkä sprint taas olisi helposti sekoitettavissa suunnistussprinttiin.

    Jarin ehdottama kartanlukukilpailu kuulostaa myös hyvältä, mutta siinä sanassa on taas tuo kilpailu josta aiemmin haluttiin eroon. Mutta siltä vältyttäisiin käyttämällä esimerkiksi kilpailun tilalla rataa eli kartanlukurata. Ja samoin sprintin nimi, se voisi ehkä olla kartanlukusprintti?

  • nimimerkki

    LauriK

    22.1.2021 klo 21:20
    Aloitin lajin nimeltä tarkkuussuunnistus vuonna 2006 syksyllä. Sitä ennen olin seurannut lajia sivusta ja ollut ratamestarina kilpailuissa, joita kutsuttiin tarkkuussuunnistuksen MM-kilpailuiksi. Sen ajan tarkkuussuunnistus koostui yleensä 13-18 tehtävän radasta ja parista aikarastista. Aikarasteista muodostettiin oma alalajinsa pari vuotta myöhemmin. Sitä on kutsuttu alusta alkaen tempoksi. Vai olikohan se TempO tai temp-O vai Temp_0. Lajin brändääjille vielä työn sarkaa. Joka tapauksessa olen harrastanut 2006 lähtien tarkkuussuunnistusta.

    Nähdäkseni ongelma on se, että tarkkuussuunnistukselle ja tempolle pitäisi keksiä joku yläkäsite lajisääntöihin? Lajisääntöjä lukee vuosittain ehkä 10-20 ihmistä..

    Lajiesittelyteksti:
    Tarkkuussuunnistus on suunnistuksen taitolaji, joka mittaa kartanlukutaidon nopeutta ja täsmällisyyttä. Tarkkuussuunnistuksen kilpailumuotoina ovat perinteinen tarkkuussuunnistus sekä tempo, joka koostuu ainoastaan aikarastitehtävistä.

    Ottaisin siis tuon Martin perinteinen-sanan käyttöön.

    Miten muissa lajeissa?

    Jos mietitään vaikka hiihto-sanan määrittelyä. Suomessa on käytetty sanaa hiihto kuvaamaan hiihtämistä laduilla tai suht tasaisella maalla. Sitten tuli alppihiihto eli laskettelu, joten hiihdon eteen piti saada jotain kättä pidempää. Murtomaahiihto tai maastohiihto. Hiihto on hiihtolajien äiti, josta on polveutunut muut lajit.

    Tarkkuussuunnistuksessa tarkkuussuunnistus on se äitihahmo, josta tempo on polveutunut ja pikkuhiljaa myös pikatarkkuussuunnistus.

    Voidaanhan sitä keksiä vaikka mitä, mutta veikkaanpa, että harvalla suunnistuslajien ulkopuoliselle ovat tuttuja lajit nimeltä footo, skio, mtbo tai trailo.

    Ostin muuten eilen sähköläskipyörän. Ostin sen valmiina, kun ei ollut aikaa keksiä pyörää uudelleen. Menen ajelemaan lähipoluille, jossa hämärästi muistan ratamestaroineeni vuonna 2006 tarkkuussuunnistuksen MM-kilpailut.
















  • nimimerkki

    Jari

    23.1.2021 klo 07:46
    komppaan Lauri K:ta. Lajiesittelytekstikin toimii. Ei se minusta ole väärin, jos tarkkuussuunnistus on yläkäsite ja samalla kilpailumuoto.

    Pyörittelin samaa tarkkuussuunnistussanaa, kun itse mietein. Kysymys on, mitkä "sanat" toimii meidän oman porukan kuplan ulkopuolella.


  • nimimerkki

    Esko

    23.1.2021 klo 18:19
    Tähän mennessä paras:

    Tarkkuussuunnistus on suunnistuksen taitolaji, joka mittaa kartanlukutaidon nopeutta ja täsmällisyyttä. Tarkkuussuunnistuksen kilpailumuotoina ovat perinteinen tarkkuussuunnistus sekä tempo, joka koostuu ainoastaan aikarastitehtävistä.


  • nimimerkki

    PekkaS

    24.1.2021 klo 18:13
    Erittäin hyvä. Kuten ratoja tehdessään, myös tässä on Martilla taito keskittyä olennaiseen.
    Tuohon sopii myös tulevaisuudessa esim. kolmantena kilpailumuotona tarkkuussuunnistuksen sprintti.

  • nimimerkki

    Arto K

    26.1.2021 klo 20:36
    Perinteinen tarkkuussuunnistus? Kertooko se lajista jotain enemmän kuin pelkkä tarkkuussuunnistus.

  • nimimerkki

    Janne S

    28.3.2021 klo 21:09
    Suunnistusliitto suosittelee Koulu kartalla -tapahtumissa järjestettävän myös tarkkuussuunnistusta.

    Aivan perinteistä tarkkuussuunnistusta.

    Kurkistakaapa. Näillä ohjeilla opitte järjestämään tarkkuussuunnistuksen. Oikein.

    https://www.koulukartalla.fi/wp-content/uploads/2019/05/TARKKUUSSUUNNISTUS_OHJE.pdf
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Ratamestarikirjan päivitys käynnistyy