Keskustelu

« aihelistaan

TempO- ja PreOsprinttitreeni Kaarinassa su 23.2.


  • Pinja Mäkinen

    10.2.2020 klo 09:36
    Ylläpitäjä on muokannut tätä viestiä.
    TempO- ja PreO-sprinttitreeni su 23.2. klo 11 Kaarinassa. Treeni on kaikille avoin, ilmainen ja ennakko-osaaminen suunnistuksesta tai tarkkuussuunnistuksesta ei ole välttämätöntä.

    Kokoontuminen Kaarinan lukion parkkipaikalla Voivalantie 7, Kaarina.

    Valmiit kartat ja liputukset, kokeneet tarkkuussuunnistajat toimivat treenin ohessa tempo aseman pitäjinä.

    Tempossa 9 asemaa, joilla kullakin 6 lippua ja 5 tehtävää. Kuten tavallista, nollarastit ovat mahdollisia ja sakkoaika väärästä vastauksesta 30 sekuntia. Nollarasteilla lähin lippu on vähintään 4 metriä oikeasta paikasta.

    Reitit sopivat pyörätuolilla kulkemiseen. 22.2. maasto on sula ja lumeton ja viimeinenkin vuorokausi on ennusteen mukaan plussalla.

    (PreO-sprintin kuvaus alempana keskustelussa).

    Ennakkoilmoittautuminen tähän keskusteluun tai pinja.s.makinen (at) gmail.com on toivottavaa, mutta ei välttämätöntä. Keskustelussa voi sopia myös kimppakyytejä kauempaa. Ei osanottomaksua.

    Maasto on pääosin puistoja ja pihoja, joten lapset ja aloittelijatkin pääsevät kärryille, ja kokeneemmat voivat treenata nopeutta.

  • nimimerkki

    AriU

    11.2.2020 klo 21:38
    Hieno juttu, olen tulossa.

  • nimimerkki

    Anna

    12.2.2020 klo 10:41
    Hienoa, näillä näkymin mekin ollaan tulossa!

  • nimimerkki

    Juha

    12.2.2020 klo 14:12
    Puuhastelen Pinjan treenin jatkoksi PreO-Sprinttiä. Lähinnä testimielessä. Syksyn FinTrailO:n yhtenä kisana on sprintti. Säännöt eivät toistaiseksi tunne ko. kilpailumuotoa, joten kokemusta pitää kerätä ja sen pohjalta muokata toimivat pelisäännöt.

    Tällä kertaa kokeillaan näin:
    - Maksimi suoritusaika on 1 min x (tehtävien lukumäärä + matka/100m) eli 10 tehtävän ja 200 m radalla 12 minuuttia.
    - Pisteet ratkaisevat tuloksen. 1 piste / oikea vastaus.
    - Tasapisteissä suoritusaika ratkaisee eli ei aikarastia.
    - Ajan ylitys -1 piste / alkava minuutti.
    - Ajanotto emitillä (lainaksi löytyy, mutta ilmoittakaa tarpeesta etukäteen)

  • nimimerkki

    PekkaS

    13.2.2020 klo 14:12
    Aika varovainen olisin tuon sprintin kehittelyn kanssa. Täytyy muistaa, että tarkkuussuunnistus on kehitetty alunperin suunnistuksen vammaisurheilulajiksi, ja säännöt on tehty tasa-arvoisiksi kilpailijan liikuntakykyyn katsomatta. Se, että suoritusaika radalla ratkaisee tasapisteissä olevien järjestyksen, ei ole enää tarkkuussuunnistusta.

    Perustelen tämän sillä, että radan kulkemiseen on Preo:ssa alunperin laskettu tuo 3 min/100 m. Tuossa ajassa on huomioitu hitaammin liikkuvat ja lajin perusajatuksena tuo pitäisi säilyä jos edes jollain lailla viitataan tarkkuussuunnistukseen. Tuo 3 min/100 m itse asiassa antaa myös melkoisen edun nopeajalkaisille verrattuna liikuntaesteisiin. Kuitenkin se myös antaa mahdollisuuden myös hitammin kulkeville pärjätä lajissa.

    Jos matka-aikaa pudotetaan sääntöjen mukaisesta ja radan suoritusnopeutta ryhdytään vielä käyttämään tulosten muodostamiseen, ei kyse ole enää lajin alkuperäisestä tasa-arvon ajatuksesta. Silloin ei saisi enää edes puhua tarkkuussuunnistuksesta.

    Tuo olisi hyväksyttävissä ainoastaan, jos kaikki rastit voisi ratkaista samasta kohdasta kulkematta metriäkään.

    Aikanaan Tempo lanseerattiin lajin sprinttimuodoksi, kun haluttiin nopeatempoisempi kilpailumuoto. Tempo on tasa-arvoinen, kun liikkumiskyky ei vaikuta ratkaisuihin.

    Voi tuntua nipottamiselta, mutta tuollainen sääntöjen muutteleminen aiheuttaa sen, että ryhdytään tekemään sarjajakoja kulkukelpoisuuden mukaan. Lajin suurin vahvuus on kuitenkin juuri tasavertaisuus liikuntakykyyn katsomatta.


  • nimimerkki

    Janne S

    13.2.2020 klo 17:24
    Esitä toki omia kehitysehdotuksia ja parannusehdotuksia.

    Arvostan yleensä myös sellaista osaamista, että ihminen joutuu valitsemaan asioita oman riittämättömyytensä puitteissa ja joutuu valitsemaan, mihin haluaa panostaa. Tästä näkökulmasta esimerkiksi rogaining on huomattavan kiinnostava laji, koska kaikkia rasteja ei ole tarkoituskaan käydä. Siinäkin tosin kilpaillaan aikaa ja omia fyysisiä rajoja vastaan. Tarkkuussuunnistuksen pisteytykset ja kilpailumuodot on oikeastaan suunniteltu (jos en ole väärässä) siitä lähtökohdasta, että haetaan vain täydellistä suoritusta eli tehtävää tahallaan väliin jättämällä ei oikeastaan yleensä voi menestyä, koska tilalle ei koskaan tule uutta tehtävää.

    Maailma ei ehkä vielä ole valmis, jatketaan miettimistä.

  • nimimerkki

    Jari

    13.2.2020 klo 21:55
    menee ohi otsikon kun keskustellaan "sprintistä".

    Muistetaan kuitenkin tarkkuussuunnistuksen ydin: Tarkkuussuunnistus mittaa KARTANLUKUTAIDON nopeutta ja täsmällisyyttä.

    FootO: Suunnistuksen ydinlaji, jossa yhdistyy suunnistustaito ja fyysinen kyky edetä reitillä
    SkiO: suunnistuksen talvilaji, jossa korostuu reitinvalinta- ja hiihtotaidot
    MtbO: maastopyöräsuunnistus, jossa korostuu reitinvalinta- ja pyöräilytaidot

  • nimimerkki

    Juha

    14.2.2020 klo 10:09
    PreO-sprint oli jo viime vuonna ja näyttäisi olevan varsinkin tänä vuonna lähes jokaisen kisaviikonlopun ohjelmassa Keski- ja Etelä-Euroopassa. Ko. kilpailumuodolle ei ole minkäänlaisia sääntöjä tai edes ohjeistusta, mutta kisoja silti järjestetään tulevalla kaudella todennäköisesti kymmenkunta. Itse olen pari kertaa PreO-sprintissä kisannut ja näen siinä kyllä oikein muotoiltuna mahdollisuuksia.

    Isoimpana ongelmana lajimme kasvamiseen näen kisojen pitkän keston. Kestolla en tarkoita 2 tunnin suoritusta PreOssa vaan aikarastin vaatimaa 2 min lähtöväliä, jolloin pienet kansallisetkin venyvät koko päivän tapahtumaksi. Lyhytkestoisen kisan voisi tuoda juoksusuunnistuskisojen oheen tai samalle päivälle mahtuisi helpommin kaksikin tasu-starttia.

    Tulevan treenin "säännöt" ovat tarkoituksella pahimmasta päästä. En kannata suoritusajan lyhentämistä 3 min -> 1 min, mutta treeninä se palvelee hyvin. Joskus kun kisassa tuppaa tulemaan kiire ja joutuu ratkomaan viimeiset tehtävät kiireessä. Ja sellaista ratamestari suunnittelee Slovakian ECTO-viikonlopun sprinttiin.

    Jotenkin pitäisi saada yhdistettyä seuraavat asiat:
    - kisatapahtuman kesto 2 tuntia (ensimmäisestä lähdöstä palkintojenjakoon)
    - tasapuolisuus
    - suunnistuksellisuus
    Ehdotuksia?

    Ellei todella hyviä kehitysideoita löydy niin syksyn FinTrailOn sprintti kisataan SSL:n ja IOF:n sääntöjen puitteissa, mutta mahdollisimman lyhyillä siirtymillä ja pienemmällä tehtävien määrällä. Aikarastia siellä ei tarvita. Kysessähän on osa kolmen kisan kokonaisuutta, joten osakilpailuvoittajia voi olla useampia.

  • nimimerkki

    Jari

    14.2.2020 klo 10:28
    Juha,

    Täysin samaa mieltä kolmesta tavoitteestasi. Kisat kestää liian kauan. Pitäisi tosissaan miettiä luovia ratkaisuja kisan kokonaisajan lyhentämiseen, ilman että kilpailijan suoritusaika lyhenee.

    Joskus suunniteltiin sellaista preo kisaa, jossa emittiä/si-tikkua hyödyntämällä voitaisiin erottaa siirtymät. Homma toimisi siten, että vähän ennen rastia kilpailija leimaisi korttinsa, jolloin aika käynnistyy. Kun kilpailija leimaa vastauksensa kello pysähtyy. Tällä tavalla saataisiin ratkaisuihin käytetty kokonaisaika, joka toimisi tasapisteissä sijoituksen määrittävänä tekijänä. Tässäkin on pienenä haittana Pekan mainitsema fakta siitä ettei pyörätuolilla liikkuva pysty yhtä ketterästi liikkumaan rastin ympärillä. Kannustaisin kuitenkin joskus kokeilemaan. Usean rastin rastiryppäissä riittäisi yksi ”lähtöleimasin”. Malli mahdollistaisi myös sen että liikuttava kokonaismatka voi olla paljon nykyistä pidempi, kun aikaa otetaan vain rastialueilta.

  • nimimerkki

    PekkaS

    14.2.2020 klo 11:41
    Huomaan, että helposti tulee kirjoitettua vähän turhan kärjekkäästi. Toisaalta, yritän myös aina muistuttaa siitä, että tuo tasapuolisuus pitää aina huomioida, kun on kyse tarkkuussuunnistuksesta. Hyväkuntoisen kävelijän/juoksijan voi olla sitä vaikea ymmärtää. Suunnistuksessa on kuitenkin kolme muuta lajia, joissa mitataan taidon lisäksi myös fyysistä suorituskykyä. Hyvä olisi pitää trailo alkuperäisen tarkoituksen mukaisena.
    En kuitenkaan halua tyrmätä kokeiluja, sillä vain kokeilemalla nähdään mikä toimii.

    Näen itsekin tarpeelliseksi kehittää nopeampaa kilpailumuotoa. Normaali preo on hieno kilpailumuoto aikarastista huolimatta pitkänä kisana. Hyvä olisi kuitenkin saada myös nopea kilpailu kehitettyä.
    Nykyistä Tempoa pidän melko epäonnistuneena kilpailumuotona. Sehän on usein vielä hitaampi kuin preo. Sadan kilpailijan kisaan kuluu helposti 5 tuntia, vaikka itse kilpailusuoritus olisi vain 200 - 300 sekuntia.

    Itse mietin hyvin samanlaisia asioita kuin Jari toi esiin. Ihanteellinen kilpailupaikka olisi sellainen, että esim. 50 metrin matkalla voisi ratkoa 10 - 12 rastia. 1 minuutti/rasti, oikeasta ratkaisusta piste ja tasapisteissä järjestys radalla kuluneen ajan mukaan. Olisi todellinen sprintti ja tulokset heti. Tehtävät A-lipputehtäviä ja selkeä liputus jolloin ei tarvittaisi välttämättä edes tähystyspaaluja.

    Toinen mahdollisuus juuri tuo Emitin/SI-tikun käyttö ajankatkomiseen. Esim. 2 tai 3 rastirypästä, ajan katkaisu siirtymälle. Tällöin olisi hyvä, jos rastiryppäälle tullessa olisi näkemäeste ja liput näkisi vasta leimauksen jälkeen. Voisi tarvita myös kartanvaihdon jokaiselle ryppäälle, ettei siirtymän aikana pääsisi lukemaan etukäteen.

    Paras ehkä olisi tuo ensimmäinen vaihtoehto. Siinä etuna olisi sekin, että kilpailusuoritus ei missään vaiheessa katkeaisi, vaan alusta loppuun täytyisi vetää putkeen täysillä. Siinä olisi todellista sprintin tuntua ja oma haasteensa.

    Kokeiluja tehdessä täytyisi kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon liikuntavammaisille tulee haittaa verrattuna terveisiin. Sen perusteella olisi mahdollista miettiä hyvitysaikaa vaikka niin, että P-sarjalaiselle annettaisiin kokonaisaikaa 2 minuuttia muita enemmän ja tuloksia laskettaessa suoritusajasta vähennettäisiin tuo 2 minuuttia. Tai jotain vastaavaa, tuo oli vain esimerkki.

    Itse olen hyvinkin nopea sähkömopon kanssa selvillä siirtymillä, mutta kokonaisuutena liikkuminen on kuitenkin paljon hankalampaa kuin kävelevillä. Käännökset vievät aikaa, se ettei karttaa pysty lukemaan siirtyessä ym. Jo se, että saa kartan telineeseen vie helposti minuutin.
    Kilpailemassa on myös paljon minua hitaampia, esim. erilaisten sauvojen kanssa liikkuvia. Reilun pelin hengessä tällaiset asiat täytyisi ottaa huomioon.

    Itse lähden kyllä hyvinkin mielelläni ja uteliaana kokeilemaan. Valitettavasti Juhan harjoitukseen en pääse, mutta joskus toiste.

  • nimimerkki

    Pinja

    17.2.2020 klo 12:46
    Meidän perheestä tempoon tulee Leila, Venla ja Vesku. Preohon tulen minä sekä lisäksi noin 2 muuta, mikäli vielä suunnistusajattelukestävyyttä riittää.

  • nimimerkki

    Anna

    17.2.2020 klo 14:36
    "Noin 2 muuta" :-D

    Meiltä tulee tempoon Jenny ja minä, PreO:on Jenny, Åke ja minä.

  • nimimerkki

    Juha

    19.2.2020 klo 08:41
    Sunnuntaina on tarjolla Pinjan ratamestaroima 9 aseman tempo-treeni, johon kannattaa tulla kauempaakin. Toistaiseksi ilmoittautuneita ei ole Pietaria kauempaa. Laittakaa ilmoittautumisia tähän ketjuun tai suoraan Pinjalle tai mulle.

    Lisänä 10 tehtävän ja 12 minuutin PreO-Sprint kokeilu.

    Liedosta tulossa 2 treenaajaa puolustamaan Kokemäen "kisojen" E-sarjojen voittoja.

  • nimimerkki

    Lauri M

    20.2.2020 klo 13:36
    Ilmoittaudun.

  • nimimerkki

    Tuula

    21.2.2020 klo 11:09
    Olen tulossa.

  • nimimerkki

    Anni L

    22.2.2020 klo 13:54
    Minä ja Jyrki tulossa

  • nimimerkki

    Jouni L

    22.2.2020 klo 15:32
    Yksi lisää tulossa

  • nimimerkki

    Martti

    22.2.2020 klo 17:48
    Tulossa myös.

  • nimimerkki

    Pinja

    22.2.2020 klo 21:42
    Hienoa, kun on runsaasti osanottajia, nyt ilmoittautuneita laskujeni mukaan tempoon 22, preohon noin 21.

  • nimimerkki

    Anna

    23.2.2020 klo 15:12
    Suuret kiitokset temposta ja sprintistä! Hienot järjestelyt! Kutosaseman liputkaan eivät lentäneet kertaakaan, vaikka huojuivatkin puolelta toiselle!

  • nimimerkki

    Anna

    23.2.2020 klo 17:45
    Ai joo ja tempossa näki taas Timin väriongelman. Itse tein kaksi virhettä (ja käytin paljon aikaa) niiden takia.

  • nimimerkki

    Juha

    23.2.2020 klo 19:15
    Kiitos treenaajille ja pääratamestarille.

    Tulokset löytyvät tulossivuilta ja myös preoresultat.se sivuilta.

    PreO-Sprintin kokeilun kokemuksista ja kehitysehdotuksista olisin kiitollinen. Luonnollisestikin se toimii hyvänä treeninä, mutta voiko niin kilpailla?

  • nimimerkki

    JuhaV

    23.2.2020 klo 19:53
    En ymmärrä Sprintin tuloksia. Onko aikarastin aika olevinaan kokonaisaika? Jos on, niin se ei täsmää sakkoihin. Raja pitäisi olla 720 sekuntia.

    Nyt 633:lla sekunnilla on tullut minuutti sakkoa, mutta huonommilla ei ole tullut. Osa on loogisesti oikein. Onko jotakin mennyt sekaisin aikojen osalta?

  • nimimerkki

    Juha

    23.2.2020 klo 20:33
    Aika paljon joutuu kikkailemaan, että saa nuo sprintin tulokset keksimieni sääntöjen puitteissa PreOResultatilla pullautettua. En keksinyt muuta keinoa kokonaisajan käyttämisessä tuloksissa kuin perustaa ohjelmaan kuvitteellinen aikarasti ja syöttää siihen käytetty aika sekunteina. Voi olla parempiakin tapoja.

    Pieni ajatusvirhe aiheutti ainakin nuo pari virhettä. Kiitos huomautuksesta.

  • nimimerkki

    Jyrki

    23.2.2020 klo 22:54
    Kiitokset hienosta treenistä! Pikapreo oli mielenkiintoinen kokemus. Ei ollut ongelmia, kokeilu tuntui kivalta ja tehtävät selkeiltä ratkaista. Yhtään juoksuaskelta ottamatta muutaman suunnankin ehti kompassilla ottaa ja varmistaa (rastit 4 ja 5), mutta kiireen tuntu oli päällä koko ajan, ja aikaa jäi käyttämättä vain muutama sekunti. Jos on liikuntarajoitetta, motorisia haasteita esim. kartan ja kompassin käsittelyssä, olisi tuo suoritusaika kyllä liian lyhyt, että voisi sanoa lajin olevan tasapuolinen kilpailtavaksi. Jos aikaa olisi esim. 1,5 min per tehtävä ja per 100 m, tuohon rataan olisi ollut käytettävissä 18 min ja fyysisen suorituskyvyn erot eivät pakottaisi hosumaan tehtävien ratkomisessa. Mutta kilpailu nopeutuisi kuitenkin hieman tavallisesta preosta.

  • nimimerkki

    AriU

    24.2.2020 klo 17:38
    Hieno TempO-treeni, melkoista luksusta saada tehdä 45 tehtävän treenejä.

    PreO Sprint oli hieno kokemus. Ihastuin heti. Jälkikäteen pohdin tuota liikuntakyvyn tasavertaisuutta. Tavallisessa PreO-kisassa tulee liikuttua paljon edes takaisin tehtäviä ratkoessa. Itse en ole kulkemaani matkaa koskaan mitannut, mutta veikkaisin sen olevan 3-5 kertaa radan pituus. Paljon tulee liikuttua... Tuossa edestakaisin liikkumisessa tulee helposti se suurin ero normijalkaisten ja liikuntarajoitteisten välillä.

    PreO-sprintissä tuo edestakainen liikkuminen oli kaikkien minimoitava. Itse taisin taivaltaa 200 metrin radalla enintään 250 metriä, siitäkin osa siksi, että kävelin vahingossa maalin ohi.

    Sprint - nimestään huolimatta - oli siis lähinnä tehtävän ratkaisua paikallaan seisten tai hitaasti eteenpäin kävellen. Näin ollen olisin sitä mieltä, että tältä kannalta tämä oli jopa tasapuolisempi kuin perinteinen PreO.

    Tämä toki edellyttää sen, että tehtävät ovat hyvin näkyvillä paikoilla. Nyt näin olikin - no paitsi ehkä rasti 7 oli aika peitteisessä paikassa. Mutta muutoin.

    Tämän kokemuksen mukaan en olisi sprintin suhteen huolissani liikkumisen tasapuolisuudesta.

  • nimimerkki

    JuhaV

    24.2.2020 klo 19:32
    Hyvä harjoitus tuli tehtyä.

    En taitanut olla tällä kertaa Tempossa se, joka kärsi eniten karttojen väriongelmista vaikka itsekin tuli tehtyä sen takia virhe.

    Sprintissä tuli todettua, että alku ei sujunut aloittaen virheillä. Keskittyminen on oltava kunnossa heti lähdöstä alkaen eikä voi pitkään ratkoa ensimmäisiä.

    Sprintin osalta itseltäni jäi kaksi lippua löytämättä. Tässä pitäisi olla tolppa joka lipulle, jotta lipun etsimiseen ei mene aikaa. Välillä normaalikisassa saatan käyttää usempia minuutteja yhden lipun etsimiseen, nyt siihen ei ollut aikaa.

    Arin kommenteista tuli mieleen, että voisiko koko matka olla määritelty yksisuuntaiseksi. Se muuttaisi vähän radan luonnetta, mutta tämäntyyppisellä reitillä sitä voisi kokeilla tolppien kanssa.

  • nimimerkki

    Lauri M

    25.2.2020 klo 09:10
    Kiitos hyvästä treenistä vaikkakin tempo oli osaltani kohmeista. Villeltä hyvä veto, tuo vauhti riittää tavanomaisesti finaaliin kv-arvokilpailuissa.

    Sprintistä. Komppaan aiempia kirjoittajia - lajilla on uusiutumispainetta. Kilpailupäivän olisi suotavaa olla lyhyempi suorituksen kestosta / sisällöstä tinkimättä. Samalla on huomioitava kilpailijoiden yhdenvertaisuus. Ideaalimaastossa preo-sprint (vaikkapa sunnuntain säännöin) on yksi mahdollinen ratkaisu - siis silloin kun maastossa on paljon kohteita ilman että kilpailijan tarvitsee liikkua. Muissa maastoissa kehittelyä täytyy jatkaa.

  • nimimerkki

    Juha

    25.2.2020 klo 16:30
    TempO-asemien 2-5 ja 7-9 valokuvat lisätty tulossivuille.

    Myös minulla aavistuksen kohmeista tempoilua. Asemalla 8 paistoi aurinko niin pahasti silmiin, että oli pakko suorittaa katselematta uudestaan rinteeseen. Ainoa asema jolla suoritus meni niin kuin kisassa pitäisi eli keskittyneesti.
    Meillä perheen sisäinen kisa kiristyy kokoajan, enää en voita Villeä keskinkertaisella suorituksella.

    Sprintti:
    - Kisassa pitää olla paalut, jotta lippujen etsimiseen ei kulu aikaa
    - Yksisuuntainen ei tee tasapuolista. Istualtaan näkyvyys on huonompi eli pituudesta on etua.
    - 1 min/tehtävä + 1 min/100 m oli tiukka ja aiheutti paineita, jota sprintissä pitääkin olla
    - Pitäisikö P-sarjalle olla lisäaikaa per tehtävä tai per 100 m vai molempiin? Jos niin paljonko?
    - Paljonko sprintissä saisi / pitäisi olla tehtäviä?

  • nimimerkki

    Lauri M

    25.2.2020 klo 21:31
    Sprintti.
    - Ratkaisupaaluista samaa mieltä edellisten kanssa
    - 1min / tehtävä + 1min / 100m on hyvä jos jalat toimivat. Mikäli etenemisnopeus ei ole tavanomainen, tulee kiire. Itse en ottanut sunnuntain treenissä juoksuaskelia mutta kävelin ripeästi.
    - Lisäajan pitäisi olla sidottu liikkumis- ja toimintakykyyn, mutta käytännössä ainoa tapa lienee lisäaika P-sarjan sertifikaatin perusteella. Ehdotan P-sarjalle 1.15 / tehtävä + 1.15 / 100m, jolloin sunnuntain radalla käytettävissä 15min eli 3min avointa luokkaa enemmän. Tämä aiheuttaa potentiaalisen ongelman tuloslaskennalle: jos O- ja P-luokkien maksimiajat ovat eri, miten kilpailijoiden tulokset vertautuvat toisiinsa (siis tilanteessa jossa kilpaiijan suoritusaikaa on tarkoitus käyttää tie-breakerina samoissa pisteissä)? Johtaako eri maksimiajat automaattisesti kahteen erilliseen sarjaan? Tätä kehityssuuntaa en toivo.
    - Pieni määrä tehtäviä lisää tuurin osuutta -> tehtäviä oltava kuten tavallisessa kilpailussa. Tämä asettaa maastolle tiukat vaatimukset.

  • nimimerkki

    PekkaS

    25.2.2020 klo 22:01
    Lauri, tuloksia laskettaessa P sarjan lisäaika pitää vähentää loppuajasta, eli esimerkissäsi tuo 3 minuuttia. Eikös se sitten olisi oikein

  • nimimerkki

    Petteri H

    26.2.2020 klo 00:51
    Otan kantaa tuohon ajanlaskentaan. Mielestäni O- ja P-sarjalaisten ajat eivät ole tulosmielessä vertailukelpoisia, jos maksimiajoissa on eroa. Kovatasoinen P-sarjalainen voisi riittävän rivakalla suoritustahdilla olla kisasta toiseen ylivoimainen voittaja, varsinkin jos sprintin ratamestarointityyliksi vakiintuisi helpot tehtävät. No, ei näin välttämättä yleensä kävisi enkä sitä vastusta ollenkaan, mutta lähes joka kisassa P-sarjalaiset sijoittuisivat ajan vuoksi paremmin kuin muut saman tasoiset mutta nopeammat O-sarjalaiset.

    Sikäli kun sprinttiä ei kovin laajalti voi liikkumiskykyyn katsoen ihan täysin tasa-arvoisesti toteuttaa, tulee lisäajan antamisen olla mahdollista. Ideaalimaasto voisi olla joku viime vuoden Puolan mestaruusviestin tapainen avoin louhosalue, jossa radan pituus voisi olla lähtöpaikalta maaliin käytännössä 0 m, jolloin lisäaikaa ei ehkä tarvittaisi. Mutta sellaisia maastoja ei ihan kaikkialla olekaan.

    Jos myöskin eri sarjat nähdään yleisesti epätoivottuna ratkaisuna, ainoa hyvä helppo ja perinteinen ratkaisu on aikarasti. Yleensä joka maastosta löytyy ainakin yksi paikka, johon saa 5-6 lippua maastokohteisiin, niin että aikarastille voidaan järjestää saapuminen näkemättä maastoon. Toinen vaihtoehto voisi olla sprintin omanttyppinen aikarasti kokeiluasteella olleeseen A/Z-tyyliin, lippuja voisi olla vaikka 1-20. Silloin voisi aikarastin järjestää vaikka louhosrinteeseen käyttäen samoja lippuja kuin sprintin radallakin, kunhan pitää huolen siitä, että aikarastille saavutaan näkösuojan/sateenvarjon saattelemana ennen starttia, ja sprinttaajat liikuskelevat vain aikarastin takana.

  • nimimerkki

    Juha

    26.2.2020 klo 08:03
    Aikarasti on kiva keksintö, joka varmistaa kisan kestämisen ikuisuuden. Innokkaille lajin harrastajille se ei tietenkään ole ongelma, mutta uusia harrastajia on vaikea saada mukaan jos hiukankin isomman tapahtuman lähdöt kestävät 3 tuntia.

    Sunnuntaina käytetty formaatti toimi yllättävän hyvin. Ja se mahdollistaa lajin tuomisen jalkasuunnistuksen yhteyteen vapaalla lähtöajalla ja noin 15 min kestoisena. Veikkaisin sen lisäävän ainakin lajikokeiluja ja jollain aikavälillä toivottavasti myös harrastajamääriä.

    Oma ajatukseni sprinttisuorituksen kestosta on max 20 minuuttia. Jos mennään puoleen tuntiin tai yli, niin kisataan siitä kenellä 100% keskittyminen riittää pisimpään. Tehtävien ei tarvitse eikä pidä olla helppoja. Toki sunnuntaina aikapaineen alla yllättävän moni teki virheitä helpoissakin tehtävissä, mutta veikkaisin kiireen vaikutuksen pienenevän kokemuksen myötä.

  • nimimerkki

    Anna

    26.2.2020 klo 08:52
    Aikarastin toinen ongelma on, että se tekee lajista "temposen". Eli jos aikarasti ratkaisee (tasapisteissä), paras aikarastilla (käytännössä usein se joka on paras myös tempossa) voittaa. Olisi kivaa kun PreO olisi PreOa, ei half-tempoa.

  • nimimerkki

    PekkaS

    26.2.2020 klo 09:21
    Aikarasti vesittää koko sprintin idean nopeana kilpailuna, ei hyvä.
    Petteri, näen asian niin päin, että oikeudenmukaisen lisäajan ansiosta taitavan p-sarjalaisen on mahdollista sijoittua kilpailussa kärkipäähän, kun toimintakyvyn puutteet on kompensoitu. Kysehän ei pitäisi olla mistään lisäedusta, vaan nimenomaan liikkumisen hitauden, käsien toimintakyvyn yms. kilpailijan taidosta riippumattomien haittojen kompensoimisesta.
    Ihan hyvin voidaan kokeilla ilman lisäaikaa ja seurata miten eri ihmiset pystyvät toimimaan.
    Mahd. lisäaika on tietysti hankala määrittää, sillä oikeudenmukaisena se pitäisi olla henk.kohtaisesti määritelty. Tästä taas seuraisi kaamea tie luokitteluineen, eikä sellaiseen pidä mennä.

  • nimimerkki

    Petteri H

    26.2.2020 klo 10:12
    Mielestäni P-sarjan lisäaika on hyvä asia, kun se on tarkoitettu antamaan mahdollisuuden ratkaista tehtävät yhtä huolellisesti kuin muut. Jos se kuitenkin vähennetään loppuajasta ja se vaikuttaa tulokseen, se antaa mielestäni kuitenkin perusteettoman edun. Se riippuu aina radan luonteesta. Osalla p-sarjalaisista liikkumisen/kartan käsittelyn haitta saattaa olla luokkaa muutamia kymmeniä sekunteja, sitä on toki mahdoton mitata hyvin, mutta silloin he saisivat lisäajasta enemmän apua ajan pudotuksessa, mikä ei ole sen tarkoitus. Jos radalla pitää liikkua merkittävästi, lisäaikaa annetaan silloin enemmän. Todellisuudessa moni O-sarjalainenkaan ei pääse sellaista vauhtia kulkemaan mitä esim. sähkömopolla pidempiä pätkiä. Jos taas rata koostuu kymmenestä helposta tehtävästä, maksimiaika 10+3 min. Lajin tultua tutuksi, monen taktiikaksi voi muodostua ratkaista helpot tehtävät 20 sekunnissa. Seurauksena voi olla jopa negatiiviset ajat osalla P-sarjalaisista, jolloin muut eivät voi ajallisesti voittaa. Tietysti voisi harkita vertailtavaksi sitä, kuinka monta prosenttia kilpailija on käyttänyt omasta maksimiajastaan, muttei se poista kaikkia ongelmia.

    Johtaisi ennen pitkää ehkä siihen, että kilpailujen luonne vaihtelee niin paljon, ettei kilpailija tiedä, mitä taktiikkaa kannattaisi käyttää, ja kaikilla ei olisi aina yhtäläiset mahdollisuudet. Ei välttämättä syntyisi yhtenäistä sprintin ideaa.

    Aikarasti voisi olla kisan jälkeen vain kärjessä tasapisteillä oleville, jos säännöt sallisi. Mielestäni tempomainen luonne sopii paremmin sprintin kanssa kuin preoon.


  • nimimerkki

    Petteri H

    26.2.2020 klo 14:11
    En halua vesittää minkäänlaisia kokeiluja, mutta jos järjestetään kilpailuja, tuloslaskennan pitäisi olla loppuun asti mietitty. Muutoin tuloksiin voi tulla kyseenalaisia ilmiöitä, jotka joku voi kokea epäoikeudenmukaisina. Ne voivat olla suuria, jolloin ne voivat käydä ilmi yhdessäkin tapahtumassa (esim. negatiiviset tai nollaa lähentelevät ajat P-sarjalla), tai pienempiä, jolloin niitä ei ikinä tule huomanneeksi, ellei perehdy tulosten laskentaan. Suuret tapaukset pitää ilman muuta välttää, koska sellaiset voivat vaikuttaa lajin imagoon satunnaiselle kokeilijalle yhtä lailla kuin aikarastikin. Pieniä tapauksiahan tulee tietysti aina, annettiin lisäaikaa tai ei. Niistä pitäisi jo ennalta miettiä mahdollisimman pieniä, ettei ne jää vaikuttamaan lajin kehitykseen ikiajoiksi, kun niitä ei huomata. Tähän voi sanoa, että nykyinen preo on tästä näkökulmasta toteutettu niin hyvin kuin voi.

    Jos aikarasti ei millään sovi sprinttikilpailun toteutukseen ja halutaan vertailla aikoja, niin toivoisin lähdettävän liikkeelle jostain seuraavanlaisesta:

    -verrataan mieluummin aikaosuutta, eli sitä prosenttiosuutta, jonka kilpailija on käyttänyt omasta ajastaan (normaali maksimiaika + P-sarjan lisä siihen oikeutetuille). Näin tulee huomioiduksi kummankin sarjan etu, eli P-sarjalaiset eivät olennaisesti joudu tuloksissa kärsimään lisäajastaan, mutta eivät voi myöskään saada nollan sekunnin tai sitä lähenteleviä aikoja. Preoresultatiin voisi ehkä saada toiminnon omanlaiselle sprinttikilpailulle tällä tavalla laskettuna, jos ottaa ajoissa yhteyttä. Ehkä täytyy käydä keskusteluja sprintin kehittämisestä myös sille suunnalle.

    -Pyritään pitämään radan pituus, edestakaisin liikkuminen ja korkeuserot minimissä, sekä mahdollisimman hyvät kulkupinnat ja näkyvyys rasteille, kuitenkin runsaasti rasteja. Tämä siksi, ettei P-sarjalle annettava lisäaika kasva kovin suureksi muiden aikaan verrattuna. Mitä suurempi lisäaika annetaan, sitä suurempia ongelmia voi tulla prosenttiosuuksien kanssakin. Ei ajatella tässä lajissa niin, että annetaan varmuuden vuoksi reilusti lisäaikaa, vaan pyritään antamaan juuri sen verran kuin on tarvetta. Tarve on sitä pienempi, mitä paremmin nuo tavoitteet radan pituudesta ym. toteutuvat.

« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
TempO- ja PreOsprinttitreeni Kaarinassa su 23.2.