Keskustelu

« aihelistaan

Tuloslaskennan ajankohtaisia kuulumisia?


  • nimimerkki

    Janne S

    2.2.2020 klo 20:03
    Yritän sivistyä kevään kisaa varten ja katselen ohjekansiota. Olivatko Excelin kilpailukortti ja tuloslaskentapohja edelleen validia tavaraa vai onko tapahtunut jotain muutosta? Miten kuolleena syntynyt ajatus on hoitaa homma Google Sheetsin kanssa?

  • nimimerkki

    Lauri M

    2.2.2020 klo 21:25
    Valtaosassa kilpailuja tuloslakenta hoidetaan https://preoresultat.se ohjelmaa käyttäen.On järjestäjän valinta mitä tuloslaskentaohjelmaa päättää kilpailussa käyttää. Erinäisiä excell-virityksiä ja/tai itsekoodattuja ohjelmia on käytetty jopa viimevuosina arvokisatasolla. Omia virityksiä käyttäen saadaan kisapäivälle yksi tarpeeton muuttuja, suosittelen preoresultatia. Jos ohjelman kanssa menee kisapäivänä sormi suuhun, paikalla on suorituksen jälkeen tarvittaessa useita auttavia käsiä.

  • nimimerkki

    Anna

    3.2.2020 klo 08:11
    Preoresultat on tosiaan paras, vaikka ei maailman käyttäjäystävällisin. Se puhuu myös mm. ANT:in kanssa (tempossa käytettävä sovellus) ja SportIdentin (PreO).

  • nimimerkki

    Janne S

    3.2.2020 klo 08:33
    No luin ne Preoresultatin ohjeet ja mulle tuli sellainen pieni ilkeä ajatus, että vaikka ohjelma varmasti tekee kaiken mahdollisen, niin käyttäjäystävällisyys saattaa olla Pirilän ohjelmistojen tasoa.

    Lauri M:n vastausta kunnioittaen sanoisin, että jos vaihtoehtona on a) käyttää Sheetsiä, jota osaa pyörittää varsin siedettävästi tai b) opettelee käyttämään jotain mystistä uutta ohjelmaa, niin tarpeettomien muuttujien kanssa voi olla toisinkinpäin.

    Mutta tosiaan, kun nyt kokemusta ei ihan liikaa ole, niin kuulisin mielellään juuri kokemuksia siitä, mitä kaikkea tulospuolella voi mennä pieleen ja millaisia virityksiä on käytetty, ennen kun teen mitään ratkaisevia valintoja.


  • nimimerkki

    Juha

    3.2.2020 klo 09:09
    Omien virityksien tarjoamista jännitymomenteista saimme kokemusta viime kaudella ainakin kahdessa tapahtumassa.

    WTOC Portugalissa tarjosi tätä viihdettä koko rahalla, kun PreO:n toisen päivän tulokset muuttuivat kisan jälkeisinä tunteina useaan kertaan. Malliin tullessani minulla oli 7 virhettä, pahimmillaan 8 ja lopulta 1. Arno ehti juhlia MaailmanMestarina lähes 2 tuntia ennen kuin putosi lopulta sijalle 15. jne. Myös viestin loppuvaihessa saimme nauttia saman järjestelmän ihanuuksista lähes 40 asteen helteessä. Käsittääkseni oikea rivi oli syötetty väärin ja jokaisen muutoksen tekeminen vaati runsaasti työtä tai ainakin sellainen käsitys meille tuloksia jännittäneille tapahtumista jäi.

    Puolan ECTO:ssa TempO-kisan tulokset haihtuivat jonnekin bittiavaruuteen. Huhujen mukaan syynä häiriöt nettiyhteyksissä, mutta ei faktatietoa. Siitä johtuen Petterin ja mun tuloksista väännettiin tuomarineuvostossa illan hämärtymiseen asti. Siitä montako virhettä tuloksiin jäi ei varmaankaan koskaan saada kuulla.

    Preoresultat ei missään nimessä ole käyttäjäystävällisin ohjelma, mutta kuten Lauri tuossa mainitsi apuja löytyy. Meitä, jotka olemme ko. ohjelman kanssa touhunneet löytyy kisapaikalta kymmeniä. Oman virityksen kanssa olet todennäköisesti yksin, jos jotain menee pieleen. Suositukseni on joko Preoresultat tai sitten yksinkertainen excel-taulukko ilman nettiyhteyksiä.

  • nimimerkki

    Esko

    3.2.2020 klo 10:04
    Ehdottomasti kannattaa käyttää Preoresultat ohjelmaa. Paras tuki kisan aikana.
    Tietääkseni koskaan ei ole mennyt pieleen. Monesti on saanut apua sekä tulosten syöttämiseeen että neuvoja tarvittaessa useita käyttäjiltä. Ei kannata uhrata aikaansa muihin virityksiin toistaiseksi.

    Kaikissa muissa ohjelmissa on aina jotain sähelletty ja kisat ovat venyneet.

  • nimimerkki

    Anna

    3.2.2020 klo 10:21
    Tuossa on sekin vielä, että Jannen kisoihin luultavasti tulee tosi paljon porukkaa (ulkomaalaisia). Niin että olisi "tavallisia" suomalaisia kisoja vielä tärkeämpää, että tulospalvelu toimii varmasti.

  • nimimerkki

    Pinja

    3.2.2020 klo 11:29
    Kannattaa huomioida myös, että tuloksia pitää syöttää ainakin kolmella koneella yhtä aikaa (ainakin preoresultatissa se onnistuu). Varsinkin jos on pitkä rata, hommaa nopeuttaa myös se, jos on välimaali, jossa alkuosan kilpailukortti valokuvataan tai kerätään pois ja toimitetaan tulospalveluun lähetin avulla tai vaikka whatsapp-viestinä. Fyysinen kortti on kyllä korjauksessa kätevin. Maaliintulleista kilpailijoistakin saa rekrytoitua tuloskirjaajia, mutta järjestäjän on saatava tuloskirjaus nopeasti vauhtiin itse.

  • nimimerkki

    PekkaS

    3.2.2020 klo 11:34
    Muutaman kilpailun järjestelykokemuksella sanoisin, että kannattaa mieluummin käyttää murto-osa siitä ajasta, joka oman systeemin virittelyyn kuluisi, tuohon preoresultatiin tutustumiseen. Lopputulos on varmasti parempi.
    Oma poikani on hoitanut yksinään mm. maaottelun 2013 tulospalvelun ja hoitaa tämän vuoden SM-kisan tulospalvelun. Hän totesi, että jos suunnitelmissa on joku muu tulosohjelma kuin preoresultat, hän ei tule edes kisapaikalle.

  • nimimerkki

    Jari

    3.2.2020 klo 15:22
    Preoresultat.

    Soita Janne 0400-590394

  • nimimerkki

    Janne S

    4.2.2020 klo 08:37
    No, minäpä nyt aloitan ensin tsekkaamalla, toimiiko maastossa ylipäätään netti, vai pitääkö tulospalvelu viedä maaston korkeimman kallion laelle. Pinnanmuodostus on sen verran rajua, etten yhtään ihmettelisi, että jossain olisi katvealueita.

    Portugalista tulee mieleen, että olisiko ehkä tuon kuvauksen perusteella voinut käydä niin, että jo tulosten syöttäjä on suorittanut "leimantarkastuksen" manuaalisesti paperilla olevan listan perusteella, ja kun lista on ollut väärin, periaatteessa kaikkien tulokset olisi pitänyt käydä uudelleen läpi. Sinänsä sekä Excelissä että Sheetsissä voi naputella johonkin sarakkeeseen oikeiden vastausten rivin ja kirjoittaa kaavat siten, että jos kilpailijan vastaus on sama kuin oikean vastauksen solussa, tulossolu saa arvon 1, muuten 0.

    Ehdotus välimaalista ja kuvaamisesta on varmasti monessakin mielessä hyvä ja teknisesti aika helppo toteuttaa kaikkien tuntemilla välineillä.

    Tulospalvelussa istumattomana minun on vielä toistaiseksi hankalaa ymmärtää sitä, miten on mahdollista, että siellä voi tulla kiire, kun tarkkuussuunnistuskilpailut ovat tyypillisesti erittäin hidastempoisia tapahtumia ainakin tällaiselle hivenen nopeatempoisempaan elämään tottuneelle ihmiselle, joka ei ole hirvittävän Zen. Jos lähtöväli kilpailijoiden välillä on jotain minuutin ja kahden paikkeilla, niin periaatteessahan maaliinkin pitäisi tulla suunnilleen kilpailija minuutin-parin välein? Montako sekuntia esimerkiksi 25 tehtävän ja kuuden aikarastivastauksen syöttämiseen kokemusperäisesti menee ja mitkä ovat vaikeimmat asiat tässä?


  • nimimerkki

    Lauri M

    4.2.2020 klo 09:45
    Tässä muutamia ajatuksia tulospalvelun järjestämiseen. Kollegoista poiketen en ole nähnyt preoresultatia erityisen hankalakäyttöisenä, mutta vaatii kokeilun ennen kisaa.

    - Mieti tulospalvelun sijainti. Jos tulospalvelun sijainti ei ole maalissa, mieti miten kilpailukortit kulkeutuvat maalista tulospalveluun. Tulospalvelun on eduksia olla kuivassa sähköistetyssä pisteessä, kokemusperäisesti tämä piste ei usein ole sama kuin maalipiste (tai viimeisen aikarastin piste).

    - Diginatiivi kirjaa 25 tehtävää ja aikarastit 1-1,5 minuutissa, muussa tapauksessa aikaa voi mennä muu määrä.

    - Älä laske itseäsi tulospalvelun pyörittäjäksi.

  • nimimerkki

    JuhaV

    4.2.2020 klo 09:48
    Ohjeen kirjoittajana voin todeten, että se on hieman vanha. Yritän saada talven aikana uuden version, mikä ottaa huomioon ohjelmassa muuttuneita ja lisättyjä kohtia. Periaate on pysynyt samana.

    Hitaus tulee tulosten leimojen klikkailusta ja aikojen syöttämisestä (ulkoinen hiiri suositeltava). Karkeasti pari minuuttia yhden syöttämiseen kaikkine tarkistuksineen (en ole kellottanut). Yleensä on huomannut, että jos on vain yksi kone, niin kortteja kasaantuu pinoihin odottamaan syöttämistä (henkilöissä on kyllä eroja).

  • nimimerkki

    Anna

    4.2.2020 klo 11:43
    Joo siis Preoresultatin käyttäminen ei ole mielestäni vaikeaa. On vain muutama toiminto, jotka löytyvät huonosti (esim. muistaakseni se, mistä tulokset saa näkyviin screenille kun kaikki ovat lähteneet), ja sitten se, ettei back-nappia voi käyttää, ynnä muutama muu juttu, jotka huonontavat käyttäjäystävällisyyttä. Eivät suoranaisesti vaikeuta mutta ärsyttävät.

    Hyvä pointti tuo Laurin, että pääjärjestäjän ei pitäisi vastata tulospalvelusta myös.

  • nimimerkki

    Esko

    4.2.2020 klo 12:43
    Tulospalvelu voi olla vaikka eri paikkakunnalla. SM-kisoissa Muuramessa lähetettiin maastosta WhatsApp:lla kilpailukortista otettu kuva Muurameen koululle. Piikin jäljet näkyivät loistavasti samoin tehtiin tempon kilpailukortin kanssa. Toinen tulostoimiston näpyttelijöistä totesikin, että ensin vuonna teen tulokset Tampereelta käsin.
    Koska tuloksissa ei saa olla yhtään näpyttelyvirhettä, niin aikaa kuluu yllättävän kauan. Siispä tulokset tekee "joku muu" kuin kiireisin järjestäjä.

  • nimimerkki

    Arto K

    4.2.2020 klo 15:19
    Satuin lukemaan tätä keskustelua vaihteeksi. Olen ollut samanlaisessa tilanteessa kuin Janne S. Olen pyörittänyt maallikkopohjalta yhden viikonlopun SM-kilpailujen tuloslaskentaa. Siltä pohjalta sanoisin, että ei kannata harkita edes mitään exel virityksiä. Itsekin olen tehnyt paljon exelillä kaikkea, mutta tuossa Preoresultat.se ohjelmassa on kaikki mietitty valmiiksi. Vaikka joutuisit tekemään tuloksiin jälkikäteen korjauksia niin sekin onnistuu kätevästi. Ohjelma näyttää aluksi vähän monimutkaiselta, mutta on lopulta hyvin selkeä käyttää. Itselläni meni ehkä pari päivää omaksua ohjelman käyttö. Martin vastaa myös hyvin mielellään ohjelman käyttöä koskeviin kysymyksiin.

    Mihin sitä aikaa sitten menee? Esimerkiksi yhden kilpailijan PreO-kilpailukortissa on rastileimauksia vähän vajaa 30 kpl. Lisäksi aikarastien ajat ja vastaukset. Kirjauksia koneelle tulee noin 40 kpl yhdeltä kilpailijalta. Jos kaikki menee oikein niin yhden kilpailijan tietojen kirjaamiseen kuluu noin 3 minuuttia. Jos kilpailijoita on vaikka 100 kappaletta niin se tarkoittaa 300 minuuttia. Meillä homma tehtiin parityöskentelynä, jolloin toinen luki vastaukset rauhallisesti kortista ja toinen kirjasi ne koneelle. Mielestäni tuo nopeutti tuloslaskentaa oleellisesti. Yksin tehdessä rivit alkavat helposti pomppia ja homma hidastuu.

    Suurin ongelmahan tässä on tuo pihtileimaus. Käsinkirjaamisesta lajissa pitäisi päästä jollain tavalla eroon niin kilpailujen järjestäminen tuloslaskennan osalta helpottuisi huomattavasti. Jalkasuunnistuksessa pihtileimauksesta on luovuttu jo 25 vuotta sitten.

  • nimimerkki

    Janne S

    5.2.2020 klo 01:27
    Olipa kerran kauan kauan sitten ja vielä paljon sen jälkeen, eräässä Lounais-Hämeen alueella toimivassa suunnistusseurassa jonka nimeä emme tässä mainitse, sellainen käytäntö, että kartanmyynnissä oli aina oltava kaksi tätiä. Toinen täti otti rahat ja toinen täti laittoi ruksin, jotta voitiin laskea, montako ihmistä rasteilla kävi. Rukseja laitettiin kahteen eri laatikkoon, josta toiseen tulivat aikuiset ja toiseen lapset (eri hinta). Käytäntöä ylläpidettiin karkeasti ainakin kymmenkunta vuotta.

    Allekirjoittaneen organisoimilla iltarasteilla ruksit tosin laitettiin vasta seuraavana päivänä, koska 150 hengen iltarasteja järjestäessä oli muutakin tekemistä. Lapsien ja aikuisten määrä oli nimittäin helposti ratkaistavissa, kun tiesi osanottajamäärän (näkyi tuloksista) ja rahamäärän (kassa piti laskea kuitenkin).

    Kilpailukorttia voisi ehkä modata jollain hillityn harmaalla taustavärillä ja/tai vaikka joka kolmannen/viidennen rastin kohdalla olevalla paksummalla viivalla, niin ei ehkä tarvittaisi erikseen kahta kaveria, joista toinen osaa lukea ja toinen kirjoittaa.

    Jatkan asian miettimistä ja soittelen myös Jarille joku päivä. Muutkin voivat halutessaan jatkaa mietiskelyä oman kiinnostuksen mukaan, kauheasti aiempia viestiketjuja tästä teemasta ei oikein näyttänyt olevan.

  • nimimerkki

    Janne S

    5.2.2020 klo 01:59
    Katsoin tuota Juha V:n ohjetta, ja kysyn muutamaa asiaa:

    "Opeta tulkitsemaan leimat korteista (myös miten erikoistapaukset käsitellään)" -> onko olemassa muita erikoistapauksia, kuin a) ei vastausta ollenkaan ja b) useampi vastaus -> molemmista 0 pistettä?

    "Tulokset on saatava kilpailijoiden ja yleisön tietoon vähintään paperitulosteina tulostaululla (voi olla myös irtokappaleita lisäksi)" -> tuleeko tämä jostain säännöistä, vai riittääkö omalta tai järjestäjän ruudulta katsominen 2020-luvulla?

    "tieto saako näyttää leimaustulokset kaikille" -> miksi ei saisi?

  • nimimerkki

    Juha

    5.2.2020 klo 08:43
    Erikoistapausleimoista esimerkkejä ovat mainitsemiesi lisäksi: Reikiä kahden/useamman ruudun alueella, erittäin heikot piikinjäljet, leimoja jossain muualla kuin ruuduissa, kirjoitusta/kynänjälkiä ruuduissa, oksan läpäisemä leimausruutu jne.

    Tuloksista uusimmissa säännöissä sanotaan: "Pisteet sekä otetut ajat ja niiden summat sisältävät alustavat tulokset tulee julkaista maali- tai kokoontumisalueella kilpailun aikana. Tempokilpailussa tuloksia ei saa julkaista ennen kuin viimeinen kilpailija on lähtenyt." Tuon mukaan paperi ei ole tarpeen, mutta jokin näyttö pitäisi järjestäjien puolesta tarjota. Kansainvälisissä säännöistä löytyy suurinpiirtein samat periaatteet: "Provisional results for PreO (showing only points and seconds) and for TempO and Relay (showing only seconds) shall be announced and displayed in the finish or assembly area and online (if possible) during the competition. Results shall only be shown after quarantine has closed or (if there is no quarantine) after the last competitor has started."

    Kotimaisissa säännöissä en muista nähneeni mainintaa milloin myös vastaukset näytetään, mutta kansainvälisissä siitä mainitaan: "The official results shall include the point scores and accumulated times of all participating competitors." Samalla periaatteella varmaankin syytä toimia myös kotimaassa eli vastaukset vasta virallisiin tuloksiin. Ensimmäisenä tulee mieleen spekuloinnin mahdollisuus: "Jos tuo rasti hylätään, niin minulta ei lähde pistettä mutta muilta lähtee." Ja siitä sitten vaan valituksen/protestin aihetta miettimään.

  • nimimerkki

    Pinja

    5.2.2020 klo 09:06
    Tuloslaskentaan liittyen tulee huomioida, että kilpailijan oikeusturvan takia kilpailijoille tulee antaa preon kilpailukortin vastakappale, jotta he voivat lopullisista tuloksista tarkistaa, että leimaukset on kirjattu oikein. Myös tempossa kilpailijalle on syytä tarjota mahdollisuutta kirjata kynällä maalissa/tulostoimistossa vastauksensa kilpailijalle jäävälle muistilappukortille. Näitä kilpailijan omia kilpailukorttejakaan ei kuitenkaan pidä antaa kilpailijoiden pitää (ainakaan arvokilpailuissa, jossain pikkukisoissa ei ehkä ole niin vakavaa) ennen, kuin kaikki ovat lähteneet metsään (tai edes kilpailukeskuksesta lähtöön) tai mahdollinen karanteeni on sulkeutunut. Tästä seuraa, että siinä yhteydessä, kun järjestäjä kerää (maalissa/tulostoimistossa sen mukaan, miten kilpailuohjeissa sanotaan) kilpailukortit, kilpailijoille tulee antaa kortin vastapuoli. Kuitenkin ennen edellä kuvattua ajankohtaa maaliin tulleilta kilpailijoilta kerätään koko kortti ja infosta jaetaan myöhemmin ne kortin vastakappaleet.

    Käytännössä tuloslaskennassa kannattaa olla selkeästi nimetyt laatikot eri tyyppisille korteille: kirjaamattomat, jo kirjatut, (ja mahdollisesti kilpailijoille jaettavat vastakappaleet). Kuulostaa simppeliltä, mutta ainakin viime vuoden kokemuksella voin sanoa, että ilman tätä on riski, että joku kortti eksyy väärään pinoon ja sitä vielä kirjaamatonta etsiskellessä voi kulua turhaa aikaa.

  • nimimerkki

    Pinja

    5.2.2020 klo 09:18
    Yksi huomioitava asia on se, että aikarasteilla ja tempoasemilla käytännössä tulos kirjataan kilpailijan kortin lisäksi ainakin joko ANT-kännykkäsovellukseen, joka vie sen heti preoresultatiin, tai sitten paperiselle asemapöytäkirjalle. Joku fiksumpi voi ottaa kantaa miksi ja kenties mihin sääntöön liittyen. arvokisoissa asemapöytäkirjalla on sekin rooli, että sinne voidaan kirjata kaikki poikkeava (lammaslauma rastien edessä, kilpailija kiroili...)myöhempää harkintaa varten. Mutta heti asemalla kilpailijalla on ainakin halutessaan oikeus tarkastaa, että tämä kirjaus meni oikein siitä asiakirjasta, joka on virallinen. Joku fiksumpi voi tähänkin ottaa kantaa, mikä sitten on virallinen. Viime syksyn Puolan ECTO:n Petterin tulossekoilusta viisastuneena olen päättänyt kysyä arvokisojen joukkueenjohtajien kokouksessa, mikä juuri näissä kisoissa on se virallinen lähde, joka kilpailijan pitää tarkastaa ennen asemalta lähtöään (Puolassa asemapöytäkirjaan ei Petterille ollut kirjattu 1. asemalla mitään vastauksia, korttiin kyllä).

    Jos asemapöytäkirjat ovat virallisia, tuloskirjaus voi tapahtua niistä, ja aseman pitäjä voi lähettää esim. 30 min välein kuvat päytäkirjoista tulospalveluun.

  • nimimerkki

    Petteri H

    5.2.2020 klo 16:06
    Jannelle tiedoksi myös, että preoresultatilla hoituu myös kilpailijakorttien tulostus ja automaattinen kilpailijatietojen syöttö niihin. En ole koskaan itse tehnyt, mutta luullakseni kortin tuunaus rivejä värittämällä tai viivoja vahvistamalla ei ole mahdollista. Siitä huolimatta sillä kannattaa tehdä niin tuloslaskenta kuin kortitkin. Hommaa mieluummin pari henkilöä tuloksia syöttämään. Luulisin, että nopeampaa on, jos molemmat syöttää eli on kaksi konetta käytössä, kuin että toinen lukee ääneen, mutta kummin vain sujuu varmasti tehokkaammin.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Tuloslaskennan ajankohtaisia kuulumisia?