Keskustelu

« aihelistaan

Lasten ja nuorten sarjat


  • nimimerkki

    Juha

    4.3.2019 klo 10:01
    Hienoa, että FinTrailO:n sunnuntaille on saatu liiton erikoisluvalla lasten sarjat.

    Olisiko mitenkään mahdollista saada liitolta ihan kaikille kisoille lupa pitää myös lasten ja nuorten sarjoja?

    Sääntömuutoksella toki saa aikaan mitä vaan, mutta se on pitkä tie. Junioreilla on todella iso kynnys lähteä lajia edes kokeilemaan, kun tarjolla on E- ja kunto-sarjat. Useimmat heistä kuitenkin tulevat jalkasuunnistuksen puolella ja aika harvassa on ne alle 16 vuotiaat, jotka voisivat edes kuvitella lähtevänsä kisaamaan H/D21E-sarjaan. Vielä isompi kynnys on nuoren para-sarjakelpoisen lähteä lajia kokeilemaan, koska heillä ei yleensä ole edes jalkasuunnistustaustaa.

    Alkuun liitolta lupa kaikille TrailO-kisoille kaudelle 2019 vapaasti ottaa mukaan lasten ja nuorten sarjoja. Ja sääntömuutos työn alle.

  • nimimerkki

    Anna

    4.3.2019 klo 10:06
    Moi!

    Sääntömuutosta on haettu, mutta se ei ehtinyt ajoissa tälle kisalle. Oletan, että erikoislupa pitäisi hakea kuitenkin kisakohtaisesti mahdolliseen sääntömuutokseen asti. Mutta se ei ehkä ole ihan kauhean rankka prosessi, varsinkaan jos KooVee tarjoaa meille valmiin kirjeen hakemista varten :) Kaikki järjestäjäthän voisivat allekirjoittaa saman hakemuksen.


  • nimimerkki

    Esko

    4.3.2019 klo 12:57
    Liitossa on asia jo kirjattu. Tarvittaisiin keskustelua mitä lasten tai nuorten sarjoilla tarkoitetaan ikä huomioiden. H/D20-, H/D18-, H/D14, H/D10 ..., käsite nuoret ei oikein riitä, eikä käsite lapset ... ?
    Halutaanko samassa yhteydessä ottaa käyttöön joku ikäimmeisten sarja H/D60 tai ... ?

    Kehittämisryhmä voisi ottaa virallisempaa kantaa valmistelun tueksi.

  • nimimerkki

    Juha

    5.3.2019 klo 13:24
    Mielestäni sääntöihin pitää saada mahdollisimman väljä määritys, jotta järjestäjä voi sovittaa juniorisarjat kisan ja kysynnän mukaan. HämeenCupin mukaiset sarjat ovat perusteltuja keväällä Tampereella, mutta tyhjiä sarjoja ei kannata olla eli normikisassa riittäisi hyvinkin esimerkiksi 12- ja 16-sarjat tai jos saadaan varmuudella paikallisia junnuja mukaan niin vaikkapa 10-, 14- ja 18-sarjat.

    Alle 10 vuotiaita kisaajia löytyy viime kauden tuloksista useampia, mutta 11-18 ikähaarukassa ensi kaudella vakioporukasta on vain pari (jotka kisannevat toki jatkossakin E:ssä).

    FinTrailO:n sunnuntain juniorisarjoille pitää saada jatkoa Riihimäen TempO:ssa. Tampereella joku voi oikeasti innostua lajista ja on todella ikävää, jos uutta tilaisuutta kisata ei ole edes näköpiirissä.

  • nimimerkki

    Lauri

    5.3.2019 klo 16:10
    Samaa mieltä Juhan kanssa - sääntöjen olisi hyvä mahdollistaa juniorisarjojen järjestäminen ja jättää samalla järjestäjälle laaja harkintamahdollisuus sopivasta sarjajaosta. Voisiko tämä onnistua määrittämällä säännöissä kaikki mahdolliset sarjat joista järjestäjä voi valita kilpailuun sopivat? Jos ahtaampi sarjojen määrittäminen koetaan tarpeelliseksi, esimerkiksi jako 10,14,18 (siimarijuoksijat, polkujuoksijat, metsässä juoksemaan opettelevat) ja tavalliset A ja E voisi toimia.

    Koska kartanlukutaito on sukupuolesta riippumaton ominaisuus, en näe sarjojen sukupuolittamista ilman syytä perusteltuna. Nyt FinTrailO:ssa jako on HämeenCup:n vuoksi tarpeen.

  • nimimerkki

    JuhaV

    5.3.2019 klo 21:07
    Hakeminen ei ole hankalaa. Meidän osalta se oli sähköpostiviesti liittoon (Petteri Palm). Siihen pyyntö mikä poikkeus halutaan (eli lista sarjoista) ja lyhyt perustelu (esim. lasten saaminen mukaan tarkkuussuunnistukseen). Mainitsin myös sääntöjen pykälät 16.31 ja 16.32, joihin halusimme poikkeusta. Eli ei ollut mitään virallista kirjettä. Pyynnön käsittely voi viedä muutaman viikon eli siihen pitää varautua.

    Meillä sarjat määräytyivät Häme-Cupin sarjojen mukaan.

    Sääntöihin en kirjaisi sarjoja, ainoastaan mitä nuoremmille (16 tai 18 minun mielestä) voi järjestää iän mukaiset sarjat ja jokainen järjestäjä voisi itse päättää mitkä sarjat järjestetään. Mietin itsekin aluksi, että onko tarvetta sukupuolen mukaisille sarjoille, mutta päädyin Häme-Cupin takia erottelemaan ne. En näe sille jaolle normaalisti tarvetta, sääntöihin sen voisi varmaan laittaa niitä kilpailuja varten, missä sitä tarvitaan. Tuosta ikärajasta ja sukupuolesta mainitsemisesta olisi varmaan syytä keskustella lisää, esim. kehitysryhmässä.

  • nimimerkki

    Sami H

    24.3.2019 klo 14:59
    Mitä aiheesta olen keskustellut eri henkilöiden kanssa ja sääntöjä katsonut olisi varmaan paikallaan tehdä hieman pientä lisäystä isompia korjauksia. Aihe sinänsä on arka, sillä mikä tahansa perustelu joka sarjajaon tekemisen puolesta löydetään nakertaa yhden sarjan periaatteen perusteita. Toisaalta, jos jakamalla osallistujia sarjoihin tarjoaa onnistumisen elämyksiä useammalle, niin onko sarjajaon tekeminen (millä perusteella tahansa) automaattisesti väärin? Näiden tahtotilojen muodostaminen järkeviksi säännöiksi ei ole sekään itsestään selvyys. Varsinkin, jos haluttaisiin välttää ristiriitoja muita sääntöjä kohtaan.

    Ehdotan, että kehittämisryhmä voisi kokoontua aiheen tiimoilta vetämään suuntalinjoja, vaikka jonkun tapahtuman yhteydessä. Jos kokouskutsu tulisi hyvissä ajoin, niin voisi sommitella aikataulun sen mukaan.

  • nimimerkki

    Pauli

    7.4.2019 klo 20:03
    Suunnistavan Uudenmaan ekoissa AM-kisoissa kokeilimme nuorten sarjaa. Huono oli osanotto. Olikohan vika markkinoinnissa, mutta ei edes kokeneet nuoret lähteneet kisaan. Toki mitalit saatiin kolmelle jaettua? Kisat eivät olleet kansalliset, joten omia valintoja sai tehdä.
    EPSUlla on taas syksyllä lokakuussa omat A-tason am-kisat, siellä on nuorten sarjat.
    Uudenmaan am kisat ovat tänä vuonna PREO Fintrailon yhteydessä ja Tempo on Liimataisen Heikin harteilla. Heikki varsinkin voisi miettiä am-kisassa nuorten sarjoja.
    Kaikkea saa kokeilla, mistä ei valiteta!

  • nimimerkki

    Esko

    9.4.2019 klo 13:34
    Keskustelussa vilisee sanat juniori-sarjoja, nuorten sarjoja, lasten sarjoja tai ei mitään muutosta

    SSL:n säännöt eivät tunne määrittelyä lapset, sen sijaan nuoret on määritelty.

    Periaate, että "§ 16.31 Kaikki kilpailijat, sukupuolesta, iästä ja liikuntakyvystä riippumatta, kipailevat samassa vaativuustason mukaisessa sarjassa" on sinällään hyvä ja ylevä tavoite. Se on toimiva tiettyyn rajaan saakka.

    Jos sen sijaan haluaisimme lisää osallistujia, niin varmasti kannustavampaa ja taidollisesti fiksumpaa on järjestää myös iän osalta muitakin sarjoja. Niitä on ollut Euroopassa mm. nuorille, siis alle 20-vuotiaille. Meillä A-sarja on suunnattu myös nuorille sekä B-sarja mukattuna jopa n. alle 6 vuotiaille sopiviksi.

    Kansallisissa kilpailuissa saa kokeilla ja kokeiluun saa luvan tapahtumapäälliköltä / tapahtumaryhmältä. Sellainen on myönnetty esim. FinTrailO 2019 kisoille ja Riihimäen 26.5 tempo-kansalliseen (alle 14 v).

    Tapahtumaryhmälle on tullut kehittämisryhmän nimissä esitys lasten / nuorten sarjoista Annan kautta. Esitys oli tapahtumaryhmän päätettävänä tänään, mutta asiassa otettiin aikalisä. Toistaiseksi mennään poikkeulupamenttelyllä. Kun sääntöjä muutetaan on niissä tietty johdonmukaisuus ja esitys ei täyttänyt varauksettomasti tätä kriteeriä.

    Nyt olisi hyvä että tasu:n kehittämisryhmä kokoontuisi ja keskustelisi asian monipuolisesti. Ottaisi huomioon pienen lajin kehittämisen osallistujamääriltään isommaksi, ottaisi huomioon kannustavuuden ja ottaisi huomioon myös väkirikkaimmat sarjamme H/D60-75 vuotiaat (ikänäkö ja ennakkoluulot). Tai pitäytyy entisessä.

    Toivoisin että lajipäällikkö kutsuu ryhmän koolle ja pohdimme uusia tuulia.


  • nimimerkki

    AriU

    9.4.2019 klo 18:49
    Satakunnan alue hyväksyi alueen oravacup-sarjaan yhden tarkkuussuunnistuskilpailun. Hämeen alueen esimerkki auttoi merkittävästi päätöksen teossa. Järjestäväksi seuraksi valikoitui KoKV.

    Elokuussa pidettävän kilpailun toteutus ja radat on jo luonnosteltu. Toteutusta pohtiessa selkeytyi tarve laatia yhtenäinen konsepti lasten ja nuorten radoille, jotta lasten ratojen yhtenäisyys saavutettaisiin.

    Nyt suunniteltu toteutus pyrkii huomioimaan seuraavat asiat: osallistujia voi olla yli 150, ennakkotieto lajista on olematon, kilpailun kulku on oltava opastettavissa ja omaksuttavissa kisapaikalla ennen lähtöä.

    Toteutus (toki vielä muutettavissa):
    HD8-10 > vain A/Z-tehtäviä eli kysytään, onko rastilippu oikeassa kohteessa. Kulku siimaria pitkin. Lopuksi aikarasti, jossa neljä lippua ja kaksi kysymystä. Vastaus väri (tai kirjain), joka rastilipun varressa.

    HD11-12 > 2-3 lipun kohteenvalinta tehtäviä, ei Z. Kulku siimaria pitkin. Lopuksi aikarasti, jossa viisi lippua ja kaksi kysymystä. Vastaus väri tai kirjain, joka rastilipun varressa.

    HD14-16 > normaali kohteenvalintarata. Myös Z mahdollinen. Lopuksi aikarasti, jossa viisi lippua ja kaksi kysymystä. Vastaus (väri tai) kirjain, joka rastilipun varressa.

    Muokkaamme toteutusta kokemusten ja näkemysten mukaisesti. Laittakaahan siis ajatuksenne ja kokemuksenne nyt jakoon. Muokataan toteutussuunnitelma porukalla...

  • nimimerkki

    Juha

    9.4.2019 klo 18:57
    Yli 75 vuotiaille ehkä oma sarja, mutta 60-70 ikähaarukassa ainakin tuntuu moni vielä pärjäävän. Kaikilla pohjoismailla maajoukkuetason yli 60 v kisaajia. Joku "vanhus" taisi voittaa syksyllä ECTO-kisankin. Tai sitten Tempoon hyvityssekunteja jo 45 ikävuodesta alkaen. 45 sarjalaisille 1 sek/tehtävä, 50 sarjalle 2 sek jne. Siinä iässähän se ikänäkö alkaa vaivata ja kädet täristä.


  • nimimerkki

    Juha

    9.4.2019 klo 19:06
    Runsas vuosi sitten järjestimme noin 140 partiolaiselle 7 tehtävän PreO-radan ja kaksi 3 tehtävän aikarastia. Osallistujien keski-ikä noin 15v. Sujui yllättävän hyvin kun ajattelee ettei porukalla ollut mitään ennakkotietoa lajista. Opastusta hommaan parin hengen voimin malliaikarastilla ja sitten vaan reitille. Nuoret omaksuvat nopeasti, eivätkä jää turhaa arpomaan joten jono veti hyvin. Suoritusajat parhaimmillaan jopa hämmästyttävän hyviä. Kummallakin asemalla parhaat pääsivät mun mallisuorituksien alle.

  • nimimerkki

    Esko

    9.4.2019 klo 20:30
    Nyt tulee ideoita. Innostukaapa muutkin kommentoimaan ...

  • nimimerkki

    Anna

    10.4.2019 klo 08:56
    AriU:n kertomat ideat kuulostavat hyvin järkeviltä lapsille! Erityisesti nuo värit/kirjaimet lipun varressa ovat hyvä keksintö!

  • nimimerkki

    Lauri M

    12.4.2019 klo 21:40
    Arilta hyvä pohjustus. Itse pitäytyisin vastauksen suhteen kirjaimissa etteivät värinäköongelmaiset ole heikommassa asemassa. Toki jos voi valita vastaavansa kirjaimella tai värillä niin asia on eri. Myös Arin ehdottamat taitatasot kuulostavat oikeansuuntaisilta, palautetta tästä saa sitten kokeilemalla.

    Itse kokeilin preota ensimmäisen kerran Turnaus-suunnistusleirillä Kuopiossa ja ikää oli noin 16v. Taisi olla useampi myöhemmin tutuksi tullut maajoukkuesuunnistaja puuhaamassa rataa ja tehtäviä. Leirin noin 100 suunnistajan populaatiosta noin 10 sai radalta täydet pisteet. Vaikeimmaksi tehtäväksi osoittautui nollarasti jossa liput olivat kartoittamattomilla kivillä ja oikea paikka oli noin 50m polkua eteenpäin. Muuten rata oli yksinkertaista kohteenvalintaa ja jännitys oli lähinnä leimaamisessa. Radasta saa siis helppona kohteenvalintana liian helpon. Täysiä pisteitä saaneita voi sitten houkutella avoimeen sarjaan :)

  • nimimerkki

    Esko

    24.5.2019 klo 12:28
    Tästä keskustellaan 26.5. Riihimäellä

    Ideoita saa tänne kirjoittaa lisää jo etukäteen, säästyy aikaa sunnuntailta ...

  • nimimerkki

    Lauri M

    28.1.2020 klo 13:51
    Onko lasteratojen / A-radan ohjetta päivitetty, onko ohjeistus tulossa yleiseen jakoon? Millaisia ratoja (Elitin lisäksi) kaivataan tulevalle kaudelle?

  • nimimerkki

    Petteri H

    28.1.2020 klo 14:04
    Ohjeet on työn alla, ja lähes valmiit, julkaistaneen pian, helmikuussa kaiketi. Maltatko odottaa sitä vai joko olet suunnittelemassa ratoja?

  • nimimerkki

    JuhaV

    30.1.2020 klo 13:36
    Eilen (29.1.) on julkaistu uusi versio lajisäännöistä. Nyt tarkkuussuunnistuksessa voidaan järjestää nuorten sarjoja virallisena kansallisena kilpailuna sääntöjen mukaan. Myös muita sääntöjä on hieman tarkennettu (muutospyyntö lähti syyskuussa). SM-osuudessa on myös pieniä muutoksia. Niissä on otettu WRE-kilpailu huomioon ja SM-kisojen ikäraja laskenut 11 vuoteen.

    Sääntömuutos ei tarkoita, että uusia sarjoja on pakko järjestää, mutta se on mahdollista ilman liiton erityislupaa. Ohjeistus ratojen osalta tulossa helmikuussa.

  • nimimerkki

    PekkaS

    30.1.2020 klo 14:12
    Kappas vaan, täytyykin miettiä tuo SM-tempon kulku uusiksi. Olin nimittäin ajatellut, että järjestetään kunnon karsinta joka on yksistään WRE-kilpailu ja sen jälkeen finaali 15 parhaalle suomalaiselle.

    Toivottavasti kotimaan edustajilla on sen verran kova taso, ettei finaalissa ole 75 henkeä. Tuo käsittäkseni on mahdollista, jos 15 paras suomalainen on vasta sijalla 75.

  • nimimerkki

    Anna

    30.1.2020 klo 15:27
    Näin se tempo ennenkin on hoidettu (15 suomalaista + mahdolliset ulkomaalaiset, jotka parempia kuin 15. suomalainen), mutta nyt tilanne kuvataan myös säännöissä. Ei huolia Pekka, me ollaan kovia!

  • nimimerkki

    PekkaS

    30.1.2020 klo 19:17
    Näinhän se Anna on ollut, mutta en muista että olisi ollut yhtä ulkomaalaista osallistujaa enempää, joten eipä ole paljonkaan vaikuttanut kilpailun kulkuun.

    SM-kilpailun järjestäjänä rupesin heti laskemaan kauhuskenaariota uuden säännön perusteella (Eli tässä tuo sääntökohta: SM-Tempo tarkkuussuunnistuskilpailussa järjestetään erillinen alkukilpailu ja loppukilpailu. Loppukilpailuun pääsevät kaikki, joiden sijoitus alkukilpailussa on parempi tai yhtä hyvä kuin viidennentoista (15.) viralliseen SM-tulosluetteloon mukaan otettavan kilpailijan (katso 19.221) sija. Alkukilpailun tulos huomioidaan lopputuloksissa.)

    Edelläoleva uusi sääntö ei ole mielestäni kovin toimiva. Olisin kaivannut siihen selkeämpää finaaliin hyväksyttävien lukumäärää.

    Saatan olla turhan optimistinen, mutta oletan että WRE-kisa SM-kisan yhteydessä saattaa hyvinkin houkutella 50 kovatasoista kilpailijaa ulkomailta, onhan tiedossa hyvät rankipisteet. (Ei välttämättä ensi kesänä, mutta tulevaisuudessa). Kun ajattelen, että voisin olla itse juuri ja juuri tempossa viidenneksitoista parhaan suomalaisen tasolla, käy helposti niin, että nuo 50 ulkomaalaista olisivat kaikki minun edelläni. Lisäksi 14 suomalaista, eli tempon finaalissa olisi 65 kilpailijaa.

    Kun ajatellaan karsintaa, joka 100 - 120 kilpailijan kilpailussa kestää 4 - 5 tuntia, tulosten vahvistaminen, valitusajat ja mahdolliset valitukset päälle, ollaan äkkiä siinä tilanteessa, että finaalin lähtölista valmistuu 6 tuntia karsinnan alkamisesta. Tähän sitten 65 kilpailijan finaali (sujuu vähän karsintaa nopeammin) vähintään 2 tuntia. Tulokset, valitusajat ym. päälle ollaan tilanteessa, jossa kilpailu kestää 9 tuntia lajissa, jossa kipailusuoritus kestää joitakin minuutteja. Ei hyvä.
    Karsinnan ja finaalin jakaminenkaan eri päiville ei oikein innosta, sillä silloin myös preokisa täytyisi jakaa ja toimitsijoista tulisi pulaa. Eikä tuo oikein onnistu kilpailumaastonkaan vuoksi.

    Karsintaa saisi lyhyemmäksi käyttämällä kahta eri karsintaryhmää, mutta tuo käsittääkseni ole mahdollista sääntöjen eikä myöskään järjestäjien resurssien vuoksi.

    Olin suunnitellut ensi kesän SM-kisojen tempokilpailua niin, että karsinta olisi ollut WRE-kilpailu, ja sen jälkeen 15 parasta suomalaista olisi kisannut finaalin. Tuo olisi ollut yksinkertainen ratkaisu, niin tulosten keskinäisen vertailun kuin kilpailun kestonkin kannalta.

    No, nyt mennään voimassaolevien sääntöjen mukaan, toivotaan (valitettavast) ettei ulkomaisia kilpailijoita tule kovin montaa ja yritetään viritellä aikatauluista ja kisakoneistosta irti kaikki mahdollinen.





  • nimimerkki

    Lauri M

    31.1.2020 klo 12:45
    Kevään 2019 FinTrailO:ssa 15. suomalainen oli 27. Osallistujia 100 joista 2/3 ulkomaalaisia. Puistotempossa 40 finalistia voi olla mahdollinen, metsässä 30 realistisempi. Varasuunnitelma on toki hyvä olla.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Lasten ja nuorten sarjat