Keskustelu

« aihelistaan

Lajisääntöjen tarkkuussuunnistusosio - lue!


  • nimimerkki

    Anna Jacobson

    3.2.2017 klo 10:55
    Suunnistuksen lajisääntöjen tarkkuussuunnistusosiota ollaan päivittämässä. Juha Villikka tekee suuren työn sääntöjen läpikäynnissä ja kehittämisryhmä käy säännöt sitten läpi.

    Mikäli haluat kommentoida tai tehdä muutosehdotuksia sääntöihin, tee se NYT. Kommentteja ja ehdotuksia otetaan vastaan 15.2.2017 asti. Sen jälkeen seuraava mahdollisuus kommentointiin, jos et ole kehittämisryhmässä, on kun sääntöjä muutetaan seuraavan kerran jonkun uuden muutoksen takia. Siihen voi mennä vuosia.

    Lajisäännöt pyritään pitämään linjassa IOF:n tarkkuussuunnistussääntöjen kanssa.

    Muutosehdotukset ja kommentit siis 15.2. mennessä sähköpostitse minulle: trailo @ suunnistusliitto.fi. Kiitos!

    Lajisäännöt: http://www.suunnistusliitto.fi/system/wp-content/uploads/2014/11/Lajisaannot_20161108.pdf Sivut 61-64.

  • nimimerkki

    Tuomo

    14.2.2017 klo 09:56
    Huomioitani lajisääntöihin:

    16.11 …Karttaan merkityt rastit ratkaistaan numerojärjestyksessä…
    Näin vain erityistapauksissa.

    16.32 Vaativuustason mukaisia kilpailusarjoja ovat E (valio), A, B ja C. Lisäksi
    voidaan järjestää aloittelijoiden sarja.
    16.34 Kilpailijan tulee, aloittelijasarjaa lukuunottamatta, olla kilpasuunnistaja.
    Eikö A-sarja käytännössä ole ollut aloittelijoiden sarja, johon osallistuakseen ei tarvitse lisenssiä?

    16.35 …Avustaja saa ainoastaan antaa työntämis- ja leimaamisapua.
    Lisäisin: ”Suunnistussuorituksessa avustaja saa…”. (Avustajaa voi tarvita esim. vaatteiden pukemiseen/riisumiseen, juomiseen/syömiseen…)

    16.36 Tempo-kilpailun rata muodostuu pelkistä aikarasteista (katso 16.8). Tehtäviä
    on yhteensä 20-35 kappaletta, jotka suoritetaan 5-10 eri aikarastiasemalla,
    joissa kussakin on 1-5 tehtävää.
    Miksei tehtävämäärän yläraja voi olla 50 (5x10)? Ja voiko asemalla olla jopa 6 tehtävää (yläraja 60)?

    16.41 …Aikarastin kartan mittakaavan tulee olla sama kuin kilpailukartan
    mittakaava.
    Onko näin?

    16.66 …E-sarjassa rastin numeroa ei käytetä rastikyltissä.
    Eikö lähes aina käytetä?

    16.73 Leimaus voidaan suorittaa kilpailijan mukana olevalla pihtileimasimella
    tai rastilta lähdettäessä olevalla järjestäjän määrittelemällä pihtileimasimella.
    Elektroniset leimausmetodit?

    16.83 …Ajanotto alkaa kartan antohetkellä.
    ”Ajanotto alkaa, kun kilpailija kääntää esiin ensimmäisen tehtäväkartan.”

    16.91 …Aikarasteilta saa jokaisesta oikeasta vastauksesta yhden pisteen.
    Ei taida nykyään saada?

    16.92 Kilpailusarjoilla on maksimisuoritusaika, joka on 2-2,5 tuntia.
    Turhan tiukka aikaraja.

    16.94 Joukkuekilpailun tulos on joukkueen kahden parhaan kilpailijan yhteenlaskettu
    tulos.
    Käytetäänkö tätä enää? Sen sijaan viestikilpailua ei ole määritelty!

  • nimimerkki

    Esko

    15.2.2017 klo 08:04
    Tuomolta hyviä huomioita, nyt muutkin kommentoimaan kiruusti.

    Prosessi menee näin kaikki kommentoivat, Anna koordinoi ja Juha kirjoittaa/valmistelee, kehittämisryhmä ottaa kantaa ja sitten Petteri Palmi esittelee Tapahtumaryhmälle ja ottaa kannanoton sääntöryhmältä tarvitaessa. Esittelyssä on vanha pykälä ja siihen tehty muutos tai poistettava pykälä, uusi pykälä.
    Siitä asia etenee SSL:n hallitukselle päätettäväksi.

    Siis pitkä ketju, joka voi olla lyhyempikin jos Pettri eittää muutosta, ja siitä etenee päätettäväksi.

    Tarkkussuunnistus on kuitenkin pieni laji ja asiointuntijoita ovat kilpailijat, joten tässä asiassa halutaan ketjun olevan pitkä.

    Nyt innolla kommnetoimaan ja auttamaan Juhaa ja Annaa.

  • nimimerkki

    Kari M

    15.2.2017 klo 10:26
    Kysyin Annalta muutama päivä sitten miten asia etenee ja sain nuo Eskon mainitsemat tiedot. Muutama huomio yleisellä tasolla.
    Pohjana oleva "vanha sääntö" ei ole enää lainkaan ajan tasalla. Säännöt pitää siis kirjoittaa uusiksi aivan rakennetta myöten. Tähän löytyy pohjaksi kv säännöt, jotka Anna on viimeksi suomentanut (ja saatiin tasu-sivullekin!). Niiden pohjalta on hyvä edetä ja niiden pohjalla pysyä.
    Tuskin kannattaa, ainakaan paljoa, sivumäärää lisätä, mutta niistä pitäisi lajin luonne ja rakenne selvitä. Vanhoissa ei selviä! On siis ratkaistava, mitkä asiat kirjoitetaan sääntöihin ja mihin vain viitataan esim Rastinmääritteet: Noudatetaan IOF:n rastinmääriteohjetta ja Teknisissä ohjeissa niihin esitettyjä poikkeuksia!
    Tuomo esittikin muutaman jo vanhentuneen määräyksen, jotka on tietenkin korjattava. Toisaalta 2-2½ tunnin enimmäisaika sai Tuomolta kommentin; liian lyhyt! Tässäkin mennään kv sääntöjen mukaan ja ratamestarin tehtävä on huolehtia oikeasta ajan määrittelystä, jota helpottaa mahdollisuus antaa lisäaikaa pyörätuolissa liikkuville! Mutta enimmäiaikahan täytyy laittaa 2½ tuntia ei 2-2½ tuntia!
    Nyt siis pitää omat sääntömme kirjoittaa vastaamaan jo hyväksyttyjä ja käytössä olevia kv sääntöjä, joihin tehdään vain harvoja poikkeuksia, jos ollenkaan.
    Luen mielelläni ja tarkoin "uudet säännöt" heti kun mahdollista.

  • nimimerkki

    Tuomo

    15.2.2017 klo 11:17
    Tarkennuksena kommenttiini maksimiajan määrittelyn tiukkuudesta: en tarkoittanut niinkåään, että kilpailut voisivat olla pidempiä, vaan lyhyempiä; maksimiaika voisi olla esim. 1 - 2,5 tuntia (jos sääntöä siis tulkitaan niin, että kaikkien kilpailuiden maklsimisuoritusaika tulee osua annetulle välille).

  • nimimerkki

    Kari M

    15.2.2017 klo 11:47
    Kv säännöt: 24.7 Järjestäjän tulee asettaa enimmäisaika kullekin normaalikilpailun radalle. Enimmäisaika saadaan, kun lasketaan kolme minuuttia kullekin rastitehtävälle ja lisäksi kolme minuuttia kullekin 100 metrille. Kilpailunvalvojan harkinnassa on, pitääkö enimmäisaikaa lisätä epätavallisen suuren nousun, kulkuväylän vaikeiden pintojen tai muiden tekijöiden takia. Kilpailunvalvoja voi myös päättää mahdollisesta lisäajasta niille kilpailijoille, joilla on IOF:n myöntämä todistus paralympiakelpoisuudesta.

  • nimimerkki

    Anna

    15.2.2017 klo 14:45
    Olenkin siis näiden kommenttien lisäksi saanut monta hyvää kommenttia sähköpostiin. Kiitos kaikille jo kommentoineille (ja tietysti erityisesti Juhalle, joka puurtaa tämän projektin parissa)!

  • nimimerkki

    Esko

    15.2.2017 klo 17:17
    Niinkuin Kari kommentoikin niin, tapahtumaryhmässä ja hallituksessa peilataan myös aina IOF:n sääntöihin ja niitä pidetään perustana.
    Suomessa säännöt myodostavat kokonaisuuden ja SM-kisoista on omat pykälät. Siksi rakenne voi hieman olla eri kuin IOF:n lajisäännöissä.

  • nimimerkki

    Henna

    26.2.2017 klo 23:58
    Hieman mietin yhden kerran kokemuksella... Voisiko lapsille olla oma sarja/rata? Aloittelija-lapsi ei vastaa aloittelija-aikuista.... 7v. tarvitsee samaa avustavaa tukea kuin mitä RR ja TR antavat ikätovereille, vaikka kartasta paljon jo osaakin.

  • nimimerkki

    Kari M

    28.2.2017 klo 15:47
    Vastaan enemmän kuin yhden kerran kokemuksella! Oravapolulle olen tehnyt monta helppoa rataa ja vanhemmat saaneet olla pienten mukana. Kuntosuunnistuksessakin voi ottaa nuoret huomioon ainakin siinä vaiheessa kun heitä edes muutama on mukana. Muutoin valitaan radalta sopivimmat rastit (=oma rata) ja tarvittaessa ohjaaja/vanhempi mukaan. Ei ole sääntökysymys!

  • nimimerkki

    Anna

    1.3.2017 klo 06:18
    Kiitos hyvästä huomiosta, Henna! Nuorisosarjaa ei tässä vaiheessa kannata laittaa sääntöihin, koska sen voi järjestää kuntosarjana joka tapauksessa niin halutessaan. Sitä ei kannata mainita säännöissä kilpailusarjana, koska silloin osallistujilla tulisi olla voimassa oleva suunnistuslisenssi. Emme halua, että lisenssin puuttuminen estää kenenkään osallistumista.

    Sen sijaan mikäli nuorien ja lasten määrät tarkkuussuunnistuskilpailuissa kasvavat, on toki aiheellista lisätä heille myös kilpailusarjoja (myös SM-kisoissa). Kisajärjestäjät voisivat nykyään mainita erikseen, jos/kun A- tai B-sarja sopii erityisesti myös lapsille (tai valita siitä parhaat rastit Karin ehdotuksen mukaisesti).

  • nimimerkki

    PekkaS

    6.3.2017 klo 11:29
    Vesivahinko- ym. kiireiltä on jäänyt vähemmälle näiden sivujen lukeminen. Tätä aihetta lukiessani kiinnitin huomiota Tuomon kommentteihin. Säännöissähän on monta vanhentunutta kohtaa, jotka Tuomo luetteli.

    Vaivaamaan jäi kuitenkin tuo ensimmäinen kohta 16.11 Karttaan merkityt rastit ratkaistaan numerojärjestyksessä. Tuomo oli kommentoinut, että näin vain erityistapauksissa.
    Ajattelin vain tuoda esiin sen, että asiahan on nimenomaan näin kuin se sääntöihin on kirjattu. Eli normaalisti tehtävät on ratkottava numerojärjestyksessä, ja vain erityistapauksissa (kilpailuohjeessa erikseen mainittu) muussa järjestyksessä.
    Se, että tuossa puhutaan ratkaisemisesta on toisaalta harhaanjohtavaa. Kysehän on siitä, että tehtävät on leimattava numerojärjestyksessä, ratkaistahan niitä voi vapaasti, ellei reitillä ole erikseen esim. yksisuuntaista pätkää tai muuten kilpailuohjeessa etukäteen kerrottuna esim. pistettä jota ei saa ylittää ennen kuin siihenastiset rastit on leimattu.

    Toin tämän esiin sen vuoksi, että arvokisoissa (periaatteessa missä kisoissa tahansa) leimaaminen väärässä järjestyksessä on lajisääntöjen vastaista ja siksi hylkäysperuste, eikä sellaista riskiä kannata ottaa.

  • nimimerkki

    Esko

    26.4.2017 klo 09:33
    Tarkkuussuunnistuksen lajisäännöt on nyt tapahtumaryhmä käsitellyt. Seuraavaksi ne menevät SSL:n hallituksen käsittelyyn 2.5. Kiitos Juha V. ja kumppanit valmistelusta.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Lajisääntöjen tarkkuussuunnistusosio - lue!