Keskustelu

« aihelistaan

Valvojan silmin


  • nimimerkki

    Esko

    16.10.2016 klo 09:51
    Valvojan silmin

    Valvojan tehtävä on tarkkuussuunnistuksessa tärkeä ja mielenkiintoinen. Suosittelen pestiä oppimismielessä kaikille. Tarkistettavien asioiden lista voi tuntua aluksi melkoiselta paketilta, mutta hyvä ja tiivis yhteistyö kartoittajan, ratamestarin ja valvojan välillä helpottaa rutkasti.
    Tarkistettavat asiat löytyvä säännöistä:
    http://www.suunnistusliitto.fi/kilpailu/saannot-ja-ohjeet/lajisaannot/ Liite D Suunnistuskilpailun valvontaohjeet
    ja liiton sivulta: https://www.suunnistusliitto.fi/kilpailu/kilpailujen-jarjestaminen/valvoja/

    Tarkkuussuunnistuksen ratamestareille, valvojille ja kartanpiirtäjille olisi hyvä saada omaa koulutusta. Koppi on heitetty kuka ottais räpylällä kiinni?

    Tässä muutamia vinkkejä lukijalle esimerkkinä Kuopin Suunnistajien kansalliset lokakuulta 2016. Rastikohteiset kommentit viestiketjussa: Kuopio tarkkuussuunnistus 1.-2.10.2016

    Ajoissa liikkeelle

    Kahden kisan valvontareissuni syyskuun alussa kesti pari päivää, tehtävärasteja oli peräti 54, mukana maastossa oli osan ajasta kilpailunjohtaja ja koko ajan ratamestari.
    Työtä helpottaa, jos ennakkoon valvojalle lähetetty kilpailukartta on tarpeeksi hyvä, tehtävät valmiiksi mietitty, ratkaisukartta piirretty ja liput valmiina rastiryppäittäin maastossa.
    Valvoja kiertää radan kilpailijan silmin kulku-uraa pitkin. Tärkeää on kunnioittaa ratamestarin suunnitelmia. Tarvittavia muutoksia, joko karttaan, tehtäviin tai liputukseen tehdään yhteistyössä.
    Usein käy niin, että ratamestari sokeutuu omille pikku virheilleen ja ulkopuolinen tarkastelu antaa hyviä näkökulmia. Samalla tulee tehtävien vaativuustaso testattua, välillä tehtävää helpotetaan, korjataan tai vaikeutetaan, välillä tehtävä on valmis sellaisenaan. Välillä valvojakin voi olla ihan metsässä.

    Tarkistuksia tiedostoihin

    Valvonnan jälkeen ratamestari korjaa ratatiedostot, ehkä korjaa kartoittajan kanssa karttaa jne. Valvoja käy läpi muutokset kotikoneella ja hyväksyy tulostetavaksi. Välillä kommentoidaan kilpailukutsua, kilpailuohjetta, lähtöluetteloa ja toivotaan runsaasti osallistujia kisaan. Valvojan lausunto, ratamestarin ennakkoinfon lisänä, on mukava lisä luomaan odottavaa tunnelmaa.

    Aamulla varhain ennen starttia

    Tarkkuussuunnistuksessa rastitehtävien liputus vie runsaasti aikaa. 70 lippua metsään jyrkkään rinteeseen tai järveä kiertäen ottaa aikaa useita tunteja, vaikka liputtajia olisi useitakin. Tärkeää on, että ratamestari katsoo kaikkien lippujen sijainnin, lisäviitoitukset, kielletyt reitit ja sektorinauhat kuntoon. Kaiken tämän jälkeen valvoja pääsee radalle tarkistamaan, että kaikki on kunnossa. Yllätyksiä tulee aina: jostain puuttuu pätkä sektorinauhaa, jotain lippua pitää hieman siirtää, katselutolpan paikkaa muutetaan metrin verran jne. Vähän kiusallista on, jos tässä vaiheessa huomaa eri ratkaisulinjojen vähän heittävän, syksyiset (keväiset) näkyvyyden muutokset hämmentävät tai puutarhuri on kaatanut jykevän koivun. Luonto ei ole staattinen. Ja joskus voi sadekin yllättää.

    Kahden silmäparin sijasta 30 silmäparia

    Kun sitten kilpailijat pääsevät tarkastelemaan karttaa, lippuja, arvioimaan, mittaamaan, suuntaamaan ja puntaroimaan, löytyy kekseliäästi monia yllättäviäkin tapoja ratkoa tehtäviä.
    Joukolla tuumasimme: Kuopiossa ensimmäisen päivän osalta järjestelyt olivat jopa MM-kisojen tasoiset, toisena päivänä puhti ja tarkkuus suuren työmäärän vuoksi hiukan hiipui kartoittajalta, ratamestarilta ja valvojalta. Muutama pikku korjaus karttaan, parin linjatehtävän hylkääminen ja vähän lisää aikaa aamuun ja toinenkin päivä olisi sujunut nyt hyvän sijasta loistokkaasti.

    Jälkipeliä

    Harvoin ratkaisukartta on täydellinen, koska viime hetken muutokset eivät ehdi mukaan ennen tulostusta, niin nytkin. Kolmen tehtävän vastaus oli käytännössä toinen ja yksi tehtävä hylättiin. Sitäkin silloin tällöin sattuu. Kilpailukarttaan oli A-B merkintä muuttunut A-D merkinnäksi – yhtä pyöreät muodot B:ssä kuin D:ssäkin. Tämä jo kertaalleen poistettu tehtävä ilmestyi jostain uudelleen ja lopulta tuli ansaitusti hylätyksi. Huono tehtävä - totesivat ratamestari ja valvoja yhteen ääneen.

    Syksyn viimeinen kisaviikonloppu oli lopulta kesän parhaimmistoa, vaikka mukaan otetaan lukuisat ECTO-kisatkin eri maista. KuoSu:n väki vahvistettuna Pielisen Rastin asiantuntijoilla onnistui ensimmäisissä tarkkuussuunnistuksen kansallisissaan mainiosti.

    Kuopioon kannattaa matkustaa toistekin! Kiitokset kaikille!

  • nimimerkki

    Kyllis

    20.10.2016 klo 08:57
    Kiitokset kaikille tekijöille. Kausi oli mukava lopettaa Kuopion jylhiin maisemiin. Ensi vuonna taas!
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Valvojan silmin